Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. marca 2024, 6:47
Čas čítania 1:00

Čierny kašeľ sa na Slovensku šíri v dôsledku nízkej zaočkovanosti detí. Tá je aktuálne pod hranicou kolektívnej imunity

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Situácia sa podľa odborníkov zlepší po zaočkovaní alebo prekonaní ochorenia.

Zaočkovanosť proti čiernemu kašľu, záškrtu a osýpkam v niektorých krajoch či okresoch na Slovensku klesla pod 95 percent, teda pod hranicu kolektívnej imunity. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vzhľadom na pokles a pohyb osôb medzi krajinami nie je podľa neho možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na území SR.


„Na Slovensku v posledných rokoch zaznamenávame síce mierny, ale neustále klesajúci trend zaočkovanosti v rámci povinného pravidelného očkovania detí. Zvýšené počty prípadov niektorých infekčných ochorení, ako je napríklad čierny kašeľ, sa zvyknú cyklicky objavovať zhruba každých päť rokov. Približne tak dlho trvá, kým počet vnímavých ľudí v populácii vzrastie natoľko, že sa ochorenie dokáže ľahšie šíriť. Vnímavú populáciu tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ako aj osoby, u ktorých časom došlo k významnému poklesu ochranných protilátok,“ poznamenala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.


Epidemiologická situácia sa zvyčajne stabilizuje, keď sa vnímavá populácia zmenší kombináciou očkovania a prekonania ochorenia.

„Odporúčame rodičom, ktorých deti neboli proti týmto ochoreniam očkované v rámci pravidelného povinného očkovania, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich očkovania,“ povedala hlavná hygienička. Lekárom zároveň odporučila, aby oslovili rodičov nezaočkovaných detí a vysvetlili im význam očkovania.

Povinné očkovanie detí

Očkovania proti osýpkam, čiernemu kašľu aj záškrtu patria medzi povinné pravidelné očkovania detí. Očkovacia látka sa plne hradí z verejného zdravotného poistenia. V dospelosti sa možno proti čiernemu kašľu a záškrtu preočkovať v rámci pravidelného očkovania proti tetanu. „Existujú totiž kombinované očkovacie látky,“ uzavrel ÚVZ.


Na Slovensku od začiatku roka do konca februára zaznamenali 123 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najviac prípadov sa týkalo detí.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Gustavo Fring
Domov
Zdieľať
Diskusia