Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
20. marca 2024 o 12:01
Čas čítania 0:55

AKTUÁLNE: Vo viacerých lokalitách by mohli pre medveďa vyhlásiť mimoriadnu situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister vnútra má zvolať krízové štáby na jednotlivých okresných úradoch.

Vo viacerých lokalitách by pre výskyt medveďov mohli vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Vláda v stredu nariadila ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi, aby zabezpečil zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch.

Rizikovými okresmi sú Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia následkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

„Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ ozrejmilo.

Zvýšia hliadkovú činnosť

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba podľa materiálu zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

„V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd,“ uviedol envirorezort.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa Šutaja Eštoka ochrana ľudí žijúcich v mestách. „Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Domov
Zdieľať
Diskusia