Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
30. marca 2024, 9:29
Čas čítania 1:00

Podvodný web imituje stránku Ivana Korčoka. Objavujú sa na nej aj správy odkazujúce na Pellegriniho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predvolebná kampaň sa blíži ku koncu. Čoraz častejšie sa objavujú nekalé praktiky, ktorých cieľom je zamiešať karty a ovplyvniť výsledok volieb.

Platforma Hoaxy a podvody na Facebooku upozorňuje na podvodnú webstránku ivankorcok2024.sk. Pri skúmaní webu, ktorý nápadne pripomína oficiálnu stránku prezidentského kandidáta Ivana Korčoka, zistili viaceré podozrivé znaky:

  • doména indikuje oficiálnu webovú stránku jedného z kandidátov na prezidenta,
  • obsahuje vymyslené citáty jedného z prezidentských kandidátov,
  • upozornenie, že môže ísť o fikciu, sa nachádza na málo viditeľnom mieste.

Podľa analytikov odkaz https://ik.creoadvertising.online/ naznačuje, že web mohol byť postupne vytváraný na neznámej a nevyhľadateľnej adrese a jednotlivé časti stránky mohli byť následne presunuté na doménu www.ivankorcok2024.sk

V zdrojovom kóde webu sa nachádza odkaz na videosúbor https://ik.creoadvertising.online/.../2024/03/video.mp4. Stopy, ktoré zachytili, môžu indikovať, že pozadie výroby webu „buď priamo indikuje jeho autorov, alebo došlo k uvedeniu veľmi konkrétneho odkazu na video bez vedomia osôb spojených s https://ik.creoadvertising.online/ (a teda došlo aj k zneužitiu komerčnej značky),“ vysvetľujú Hoaxy a podvody. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Všetky tieto stopy podľa nich naznačujú, že môže ísť „o hrubú manipuláciu v rámci volebnej kampane na základe zverejnenia falošných a zmanipulovaných informácií tváriacich sa ako reálny obsah“.

Na webe sa objavujú aj podozrivé banery, ktoré tvrdia, že ide o podvod a politickú objednávku jeho politického protikandidáta. „Web nemá nič spoločné s Ivanom Korčokom, nereprezentuje jeho názory a ani nijako neparticipoval pri jeho vytváraní,“ píše sa v úvode. 

V odkaze je v závere odkaz pre ľudí: „Nedovoľte, aby vám mladé talenty odišli do zahraničia. Sám som na vážkach, či neodísť. Odchod mladých = úpadok ekonomiky = nebude na dôchodky a sociálne istoty. Aktuálne máte vládu, ktorá vám mladých ľudí odháňa preč. Rozmýšľajte o tom, bavte sa s nimi, počúvajte ich...“

Ivan Korčok
Zdroj: ivankorcok2024.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia