Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
31. marca 2024, 16:34
Čas čítania 1:36

Bulharsko a Rumunsko vstúpili do schengenského priestoru. Cestovanie bude odteraz výrazne jednoduchšie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Po novom má teda schengenská zóna 29 členov.

Bulharsko a Rumunsko sa v nedeľu 31. marca pripojili k rozsiahlemu európskemu schengenskému priestoru voľného pohybu, čím sa pre ich obyvateľov po 13 rokoch čakania otvorila možnosť cestovať letecky a po mori bez hraničných kontrol. 

Zatiaľ je vstup do schengenu limitovaný 

Veto zo strany Rakúska však znamená, že nový štatút sa nebude vzťahovať na pozemné trasy, keďže Viedeň vyjadrila obavy z možného prílevu žiadateľov o azyl. Napriek čiastočnému členstvu má zrušenie kontrol na vzdušných a námorných hraniciach oboch krajín významnú symbolickú hodnotu.

Silný historický moment pre obe krajiny 

Pre Bulharsko a Rumunsko je prijatie do schengenu „dôležitým míľnikom“, ktorý symbolizuje „otázku dôstojnosti a príslušnosti k Európskej únii“, povedal rumunský analytik pre zahraničnú politiku Stefan Popescu.


„Je to veľký úspech pre obe krajiny a historický moment pre schengenský priestor – najväčší priestor voľného pohybu na svete,“ uviedla v sobotu vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Spoločne budujeme silnejšiu a jednotnejšiu Európu pre všetkých našich občanov,“ dodala.

Krajiny schengenu 

Po nedeľňajšom vstupe Bulharska a Rumunska bude mať schengenská zóna 29 členov – 25 z 27 členských štátov Európskej únie, ako aj Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Okrem toho tri mikroštáty – Monako, San Maríno a Vatikán – sú de facto tiež členmi schengenského priestoru vzhľadom na svoju veľkosť a nemožnosť udržiavať aktívne hraničné kontroly.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Schengenský priestor, ktorý vznikol v roku 1985, umožňuje viac ako 400 miliónom ľudí voľne cestovať bez kontrol na vnútorných hraniciach. Oblasť je pomenovaná podľa Schengenskej dohody z roku 1985 a Schengenského dohovoru z roku 1990, ktoré boli podpísané v luxemburskej obci Schengen.

Rumunsko, Bulharsko schengenu a budúcnosť 

Rumunská vláda uviedla, že schengenské pravidlá sa budú vzťahovať na štyri námorné prístavy a 17 letísk, pričom letisko Otopeni v blízkosti hlavného mesta Bukurešť bude slúžiť ako najväčší uzol pre schengenské lety.


Na letiskách bude nasadených viac pracovníkov vrátane pohraničnej polície a imigračných úradníkov, ktorí budú „pomáhať cestujúcim a odhaľovať tých, ktorí to chcú využiť na nelegálne opustenie Rumunska“.


Vykonávať sa budú aj náhodné kontroly s cieľom zachytiť osoby s falošnými dokladmi a bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi. Bulharsko i Rumunsko dúfajú, že sa do schengenského priestoru plne začlenia do konca tohto roku.

Späť
Zdieľať
Diskusia