Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
4. apríla 2024, 19:29
Čas čítania 1:03

Z vládnej siete mohli uniknúť informácie o občanoch a tajných dokumentoch. Za chybu v systéme môže Remišová, tvrdí minister Raši

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vládna sieť Govnet spravuje stránky ministerstiev či weby s koncovkou gov.net.

Minister informatizácie Richard Raši tvrdí, že z vládnej siete Govnet mohli uniknúť osobné údaje občanov Slovenska a utajené štátne informácie. Minister uviedol, že za chybu môže bývala šéfka rezortu Veronika Remišová. Tá tvrdenia odmieta, informuje RTVS.

Vládna sieť spravuje stránky s príponou gov.net. Ide napríklad aj o portály jednotlivých ministerstiev. O možnom úniku dát rokovala vláda aj Bezpečnostná rada SR.

„Pani Remišová dala odstrániť bezpečnostné sondy, ktoré mali chrániť vládnu sieť Govnet, a týmto zásahom ohrozila bezpečnosť vládnej siete Govnet. A počas vláda pána Matoviča, Hegera a Ódora sa, bohužiaľ, toto odstránenie bezpečnostných sond prejavilo v útokoch a aj v možných únikoch informácií,“ uviedol Raši.

Podľa Remišovej súčasný minister pochybil ešte za vlády Petra Pellegriniho. „Keď sme nastúpili, tak šéf NASES, čo je jedna z najdôležitejších organizácií, ktorá zodpovedá za Govnet, nemal bezpečnostnú previerku. Toto bolo šéfovanie, toto bolo zabezpečovanie strategických záujmov za pána Rašiho a za pána Pellegriniho,“ vyhlásila Remišová.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa odborníka na informačné technológie je vo veľkých informačných systémoch viacero opatrení. Pokiaľ by jeden zlyhal, tak bezpečnosť informácií by mali zabezpečiť ďalšie.

„Nemyslím si, že sme sa čokoľvek nové dnes dozvedeli. Je zarážajúce, že každá vláda informuje o tom, že máme bezpečnostný problém a môže zaň tá predošlá vláda. Však takto to predsa nemôže seriózne fungovať,“ uviedol odborník na informačné technológie Ľubor Illek.

Podozrivé zariadenia na počítačoch

Na ministerstve zasahovala ešte v roku 2020 polícia pre podozrivé zariadenia, ktoré boli nainštalované v štátnych počítačoch. „Vykonala neodkladné úkony trestného konania a zadržala štyri podozrivé osoby, s ktorými vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony,“ informoval v roku 2020 vtedajší hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Richard Raši.
Richard Raši. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia