Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. apríla 2024, 20:13
Čas čítania 0:35

Poľsko plánuje spraviť rázny krok. Na posilnenie bezpečnosti hraníc vyčlení takmer 200 miliónov eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľský rezort obrany tvrdí, že uvedená suma na účely ochrany hraníc je doteraz najvyššia.

Poľsko vyčlení približne 850 miliónov zlotých (198 miliónov eur) na vojenskú jednotku, ktorej úlohou bude ochrana východných hraníc krajiny. 


Poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil alokáciu prostriedkov počas stretnutia s vojakmi a veliteľmi 19. mechanizovanej brigády v meste Lublin na východe krajiny.

Fyzická, ale aj digitálna bezpečnosť 

Uvedená suma je „doteraz najvyššia a za účelom ochrany hraníc ju dostane vojenská pracovná skupina Podlasie“, spresnil šéf rezortu obrany. „Investujeme čoraz viac... aby sme sa uistili, že táto skupina bude funkčná a bude vykonávať svoje misie,“ dodal minister.


„Digitálna a počítačová bezpečnosť sama osebe nestačí,“ pokračoval Kosiniak-Kamysz a vysvetlil, že prostriedky sa nevyužijú iba na elektronické sledovanie, ale aj na zabezpečenie fyzickej prítomnosti vojakov priamo na hraniciach.


Poľsko má najdlhšiu časť svojej východnej hranice spoločnú s Ukrajinou, kde od februára 2022 prebieha ruská invázia, a s Bieloruskom, ktorého autoritársky prezident Alexandr Lukašenko má dlhoročné úzke vzťahy s Kremľom.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Zdroj: TASR/AP
Späť
Zdieľať
Diskusia