Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. mája 2024, 7:26
Čas čítania 0:51

V Bratislave pribudne úplne nová unikátna križovatka. Má ochrániť chodcov, autá neustále prekračovali rýchlosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mestská časť Lamač uvádza, že z prieskumu medzi žiakmi a rodičmi vyplynulo, že jedným z dôvodov, prečo deti neposielajú do školy peši alebo MHD, je obava o ich bezpečnosť.

V Bratislave pribudne takzvaná križovatka holandského druhu. Táto novinka v doprave by mala slúžiť na spomaľovanie vodičov. V máji začali s realizáciou tejto križovatky na ulici Podháj v bratislavskom Lamači, upozorňuje web mestskej časti Lamač.

Nové pruhy budú slúžiť aj ako prevencia vzniku nebezpečných dopravných situácií, keďže vodiči zvyknú v danom úseku výrazne prekračovať rýchlosť. Na ulici Podháj nepomáhajú informačné radary upozorňujúce vodičov na ich aktuálnu rýchlosť, preto samospráva zvolila novú stratégiu.

Projekt je rozdelený na 3 etapy:

1. Prvou je úprava križovatky Podháj – Studenohorská – Podlesná a úprava priechodu pre chodcov pri zástavke Podháj.

2. Druhou etapou je zosúladenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a zmena dodnes tolerovaného parkovania zo šikmého na pozdĺžne.

3. Treťou je vyznačenie, nasvietenie a debarierizácia 3 priechodov pre chodcov v hornej časti ulice pri zastávkach Studenohorská a Klanec.

Mestská časť Lamač uvádza, že z prieskumu medzi žiakmi a rodičmi vyplynulo, že jedným z dôvodov, prečo deti neposielajú do školy peši alebo MHD, je obava o ich bezpečnosť. Paradoxne tak nastáva situácia, keď rodičia z obavy o bezpečnosť svojich detí tieto vozia do školy autom, čím zároveň prispievajú k nárastu pohybu vozidiel na danej ulici.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Mestskej časti ide hlavne o to, aby u vodičov dosiahli potrebné zníženie rýchlosti na širokej ceste. Nová križovatka má zabezpečiť zvýšenie bezpečnosti chodcov. Vytvorí taktiež bezpečný priestor aj pre cyklistov.

Problematická križovatka.
Problematická križovatka. Zdroj: Facebook (Cyklokoalícia)
Domov
Zdieľať
Diskusia