Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
13. mája 2024 o 11:30
Čas čítania 0:29

Nová daň sa nebude týkať proteínových nápojov. Štát z návrhu zákona vypustil viaceré výrobky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zavedenie dane na sladené nealkoholické nápoje je jedným z prvých konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií.

Ministerstvo financií avizuje zmeny v zákone o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Po novom sa podľa rezortu nová daň nebude týkať sladených mliečnych nápojov, jogurtových nápojov a nápojov na rastlinnej báze.

Návrh rezortu financií zároveň vypúšťa zavedenie dane na koncentrované balené látky, ktoré majú charakter liečiva a ktoré sa predávajú napríklad v lekárňach, a rovnako aby sa daň nevzťahovala na výživové doplnky, ako napríklad voľnopredajné šumivé vitamínové tablety či proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

Zavedenie dane na sladené nealkoholické nápoje je jedným z prvých konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií. Rezort financií odhaduje, že v roku 2025 by mala nová daň priniesť do rozpočtu viac ako 85 miliónov eur, následne 117 miliónov eur v roku 2026 a 118 miliónov eur v roku 2027.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia