Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. mája 2024 o 13:30
Čas čítania 0:48

Generácia Z na Slovensku má veľké obavy, že nebude mať na pokrytie životných nákladov. Prieskum ukázal, čoho sa bojí najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu medzinárodnej poradenskej spoločnosti Deloitte, na ktorom sa zúčastnilo 2 841 respondentov.

Generácia Z a mileniáli majú obavy o duševné zdravie, zo životných nákladov, z nezamestnanosti, klimatickej zmeny či kriminality.

Organizácie podľa nich napredujú v oblastiach, ako sú pracovno-životná rovnováha, flexibilita v práci, vplyv na spoločnosť, rozmanitosť, rovnosť či ochrana životného prostredia.


Až 86 % príslušníkov generácie Z a 89 % mileniálov podľa prieskumu potrebuje, aby ich práca mala zmysel. Zároveň sú častejšie ochotní nesplniť úlohu alebo odmietnuť pracovnú ponuku na základe svojho presvedčenia.

Hlavnými dôvodmi sú negatívny vplyv na životné prostredie, prispievanie k nerovnosti, nedostatočná podpora duševnej pohody a rovnováhy medzi pracovným a osobným životom. Takmer 60 % respondentov z oboch generácií cítilo za posledný mesiac úzkosť v dôsledku klimatických zmien.


Tieto generácie sú podľa prieskumu presvedčené, že generatívna umelá inteligencia (GenAI) významne ovplyvní ich kariéru.

Takmer šesť z desiatich príslušníkov generácie Z a polovica mileniálov verí, že ich prinúti hľadať pracovné príležitosti, ktoré sú menej náchylné na automatizáciu. Preto sa zameriavajú na rekvalifikáciu, no len 51 % príslušníkov generácie Z a 45 % mileniálov tvrdí, že ich zamestnávateľ dostatočne školí v tejto oblasti.


Približne tretina respondentov uviedla, že pociťuje úzkosť a stres ovplyvnené dlhým pracovným časom a nedostatočnou kontrolou nad tým, ako a kde pracujú. Len polovica opýtaných hodnotila svoje duševné zdravie ako dobré či mimoriadne dobré.

Domov
Zdieľať
Diskusia