Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. mája 2024 o 15:20
Čas čítania 0:37

Mestá a obce na Slovensku dostanú menej peňazí. Únia miest Slovenska varuje pred katastrofou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Samosprávy upozorňujú na alarmujúci nedostatok prostriedkov už dlhý čas.

Slovenské obce už dlhé mesiace upozorňujú štát na nedostatok financií. Šéf Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik už vo februári tohto roku upozorňoval na nutnosť dofinancovania 500 miliónov eur zo strany štátu.

Nedostatok financií spôsobili pravdepodobne chýbajúce podielové dane. Namiesto pomoci dostanú mestá a obce na Slovensku ešte menej peňazí, ako očakávali. 

Na situáciu upozornila hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová, ktorá tvrdí, že ak vláda SR nezačne seriózne rokovať so samosprávami, rozpočty miest a obcí pre rok 2024 sa rozpadnú. Spresnila, že podľa informácií ministerstva financií sa skončil 30. apríla hlavný zdroj financovania samospráv – daň z príjmu fyzických osôb. Samosprávy sú v mínuse približne 25 miliónov eur.

Problém nastal, keď si živnostníci a zamestnanci na základe zákona z dielne exministra financií Igora Matoviča (hnutie Slovensko) uplatnili daňový bonus. Výška dane sa tak znížila a samosprávy dostali menej peňazí. 

Únia miest Slovenska žiada ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) o okamžité rokovanie o stabilizovaní finančnej situácie samospráv.

Domov
Zdieľať
Diskusia