Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. mája 2024 o 13:18
Čas čítania 0:37

Dermatológovia varujú pred niektorými liekmi. Ak ich užívaš, mal by si obmedziť pobyt na slnku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Dermatológovia varujú pacientov, aby pri užívaní istých liekov trávili menej času na slnku.

  • Pokožka môže byť pri užívaní niektorých liekov citlivejšia na slnečné či ultrafialové svetlo.
  • Pacienti by mali dbať na ochranu pokožky pred slnkom, pokiaľ užívajú lieky, ktoré spôsobujú citlivosť. 
  • Môže to viesť k vyrážkam, začervenaniu, opuchom či popáleninám.

Prečo je to dôležité: Pokiaľ sa pacienti nebudú dostatočné chrániť, môže to negatívne vplývať na dlhodobé kožné ochorenia, napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes. 

Citát: „Medzi lieky, ktoré spôsobujú takúto citlivosť, patria napríklad niektoré antibiotiká, retinoidy, antidepresíva, antiepileptiká, onkologické lieky, lieky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol, protizápalové lieky vrátane tých voľnopredajných, masti a krémy, rastlinné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného,“ informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Širší kontext: Pacienti, ktorí užívajú jedny z vyššie spomenutých liekov, nemusia byť oboznámení s nežiaducimi následkami pri kontakte pokožky so slnkom. Štátny ústav pre kontrolu liečiv preto apeluje na ľudí, aby pri daných liekoch čo najviac obmedzili pobyt na slnku. Informácie o tom, či liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, môžeš nájsť v príbalovom letáku.

20. mája 2024 o 13:34 Čas čítania 0:28 Na trh sa vrátil známy liek. ŠÚKL hlási obnovenie dodávok Na trh sa vrátil známy liek. ŠÚKL hlási obnovenie dodávok
Anketa:
Dávaš si cez leto väčší pozor na slnko?
Rozhodne áno.
Trochu.
Nie, vôbec.
Rozhodne áno.
65 %
Trochu.
30 %
Nie, vôbec.
4 %
Domov
Zdieľať
Diskusia