Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. júna 2024 o 18:33
Čas čítania 0:42

Schudla na 38 kíl, nevedela sama dýchať. Mladá Slovenka trpí raritným ochorením, poisťovňa jej odmieta uhradiť liek

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Erike sa výrazne zhoršil zdravotný stav na jeseň v minulom roku. K lieku sa dostala vďaka viacerým finančným zbierkam.

Mladá Slovenka Erika trpí od narodenia raritným dedičným ochorením, ktoré spôsobuje ťažké poškodenie pľúc a ďalších orgánov. Na cystickú fibrózu existuje na Slovensku dostupný liek, ktorý dokázateľne pomáha. Problém je v tom, že mesačná liečba stojí viac ako 10-tisíc eur a poisťovňa pacientke liek opakovane odmietla uhradiť, upozorňuje RTVS

Na to, aby človeku liečbu uhradili, musí spĺňať podmienku počtu genetických mutácií. Erika ju však nespĺňa. Na Slovensku liečbu podstupuje len 100 pacientov z 300, pričom „geneticky vhodných adeptov“ je 250. 

Jej stav sa mimoriadne zhoršil

„Erika nespĺňa kritériá mutácií, pre ktoré túto liečbu kategorizovali na Slovensku. Všetky okolité krajiny v strednej Európe ju vlastne majú. Keby žila v inej krajine, túto liečbu dostane,“ povedala Erikina lekárka.

Na jeseň 2023 sa Erikin zdravotný stav výrazne zhoršil. Schudla na 38 kíl a nevládala ani sama dýchať. Vďaka viacerým zbierkam získala dostatok peňazí na polročnú liečbu. 

Už po prvých dňoch od užitia lieku bolo badateľné zlepšenie jej zdravotného stavu. Erika pribrala na 42 kíl. Dýchalo sa jej oveľa ľahšie a nemusela vynaložiť takú námahu ani na chôdzu a bežné činnosti. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová
Domov
Zdieľať
Diskusia