Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
7. júna 2024 o 12:19
Čas čítania 0:55

Črtá sa revolúcia v platení. Susedné Poľsko za pár dní spustí projekt platby očami, takto to bude fungovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V Poľsku si budú môcť ľudia o pár dní vyskúšať platbu prostredníctvom pohľadu.

  • Poľská spoločnosť PayEye v spolupráci s Mastercard pilotne testuje ako prvá v Európe možnosť platby len pomocou očí. 
  • Už získala všetky potrebné bezpečnostné certifikáty a myšlienku realizuje ako prvá v Európe.
  • Špeciálne terminály, ktoré oskenujú tvár a biometriu dúhovky, budú dostupné od 12. júna tohto roku v piatich poľských predajniach kníhkupectiev Empik, informuje Gazeta.pl

Prečo je to zaujímavé: Technologický pokrok napreduje závratnou rýchlosťou. Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov nebolo možné platiť ani len plastovou kartou. Dnes inovácie v platení postúpili do takých rozmerov, že sa testujú a postupne realizujú možnosti platby očami. 

Citát: „Nie je možné, aby niekto zaplatil nejakou maskou, fotografiou alebo umelým okom, pretože sú tam špeciálne senzory, umelá inteligencia a algoritmy, ktoré dokážu reagovať iba na skutočnú tvár a oko,“ uviedol prezident spoločnosti PayEye Daniel Jarzab. 

Širší kontext: Platenie pohľadom je podľa spoločnosti bezpečné. Projekt má spoločnosť rozpracovaný už takmer 5 rokov a za ten čas sa doň zapojilo viac ako 120 odborníkov z rôznych oblastí. Platbe bude najskôr predchádzať identifikácia. Následne prebehne už klasicky ako pri bežných platbách kartou.

Na to, aby ľudia mohli platiť novým spôsobom, si budú musieť nainštalovať aplikáciu PayEye a tú budú musieť prepojiť so svojou Mastercard platobnou kartou. Pri prvej platbe musí človek potvrdiť svoje telefónne číslo a zadať PIN kód. Potom prístroj naskenuje dúhovku a tiež tvár človeka. Od tohto momentu stačí, ak sa zákazník len pozrie na čítačku, a prebehne platba. 

Anketa:
Pozdáva sa ti táto technologická novinka?
Áno, myslím, že je super. 
Nie, trochu ma to desí. 
Nemám na to názor. 
Áno, myslím, že je super. 
44 %
Nie, trochu ma to desí. 
46 %
Nemám na to názor. 
10 %
Domov
Zdieľať
Diskusia