Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
7. júna 2024 o 14:25
Čas čítania 1:19

Štrajkujúci zamestnanci RTVS nebudú v pondelok pracovať. Plánujú pochod pred Šimkovičovej ministerstvo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Štrajkový výbor RTVS organizuje v pondelok protest aj pochod s názvom Štrajkujeme za slobodu slova.

  • Verejnoprávna televízia RTVS v pondelok 10. júna zorganizuje prvýkrát vo svojej histórii štrajk a protestné zhromaždenie.
  • Štrajk bude trvať od 12.00 do 15.30 h a organizátori ho spoja s verejným zhromaždením, ktoré nesie názov Štrajkujeme za slobodu slova.
  • Štrajkový výbor organizuje protest jeden deň pred júnovou schôdzou parlamentu, na ktorej budú poslanci rokovať v druhom čítaní o zrušení verejnoprávneho RTVS a vytvorení STVR s novým generálnym riaditeľom a Radou STVR.

Prečo je to dôležité: Od nástupu novej vlády bojuje slovenská nezávislá žurnalistika o svoju slobodnú existenciu. RTVS tvrdí, že novými zmenami v zákone chce politická moc kontrolovať obsah vysielania. Poukazujú na navrhované zmeny v zložení a vo voľbe členov Rady RTVS, zmenu voľby generálneho riaditeľa či plánovaný vznik programovej rady s kompetenciou „kontrolovať vysielanie a zasahovať do spravodajského aj ďalšieho vysielania“.

Citáty„Štrajk znamená prerušenie práce. Pôjde o prvý štrajk v histórii RTVS. Po výstražnom štrajku situáciu vyhodnotíme a sme pripravení zorganizovať aj ďalšie štrajky,“ hovoria členovia Štrajkového výboru RTVS.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

„Zostáva nám už len niekoľko dní na to, aby sme využili všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS. Už o pár dní bude Národná rada Slovenskej republiky v druhom čítaní rokovať o zákone o STVR. Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS,“ uvádzajú štrajkujúci zamestnanci. 

Širší kontext: Štrajk sa začne na obed a protestujúci budú pochodovať od budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP, kde sa o 12.30 hod. začne protestné zhromaždenie s účasťou verejnosti. Ak poslanci schvália navrhovaný zákon, mal by platiť od 1. júla 2024.

Pracovníci RTVS hovoria, že štrajkom chcú dosiahnuť stiahnutie nového zákona o STVR alebo jeho výrazné prepracovanie. Chcú, aby bola zabezpečená nezávislosť a sloboda práce zamestnancov, zlepšenie financovania verejnoprávneho média a ukončenie útokov zo strany politikov na novinárov nielen z telerozhlasu, ale aj z iných médií.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

3. júna 2024 o 16:30 Čas čítania 1:00 Michelko z SNS prezradil, že moderátori Jančkárová aj Makara na jeseň v RTVS skončia Michelko z SNS prezradil, že moderátori Jančkárová aj Makara na jeseň v RTVS skončia
25. apríla 2024 o 19:01 Čas čítania 0:40 Zamestnanci RTVS dnes pracovali v čiernom na protest voči Šimkovičovej zákonu Zamestnanci RTVS dnes pracovali v čiernom na protest voči Šimkovičovej zákonu
19. mája 2024 o 18:18 Čas čítania 1:00 Pedagóg žurnalistiky sa v relácii ospravedlnil Ficovi za „všetky novinárske útoky voči jeho osobe“. Spätne ho prosí o to isté Pedagóg žurnalistiky sa v relácii ospravedlnil Ficovi za „všetky novinárske útoky voči jeho osobe“. Spätne ho prosí o to isté
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť
Domov
Zdieľať
Diskusia