Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
11. júna 2024 o 7:57
Čas čítania 1:14

Čistky v rezorte životného prostredia: Taraba už vyhodil okolo 50 expertov, nahradil ich často nekvalifikovanými členmi SNS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Tomáš Taraba za svoj 8-mesačný mandát vyhodil takmer 50 odborníkov a nahradil ich ľuďmi s priamymi či blízkymi väzbami k strane SNS.

  • Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) za svoje 8-mesačné pôsobenie na poste zatiaľ vyhodil okolo 50 odborníkov, často bez udania dôvodu, upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu
  • Expertov Taraba nahradil často nekvalifikovanými ľuďmi, ktorí sú prevažne členmi strany SNS alebo strany Život-NS. 

Prečo je to dôležité: Vyhodenie expertov z odborných postov bez udania dôvodu a ich nahradenie ľuďmi prepojenými s vládnucou stranou môže naznačovať „rodinkárstvo“. Výmena odborníkov za nekvalifikovaných ľudí môže navyše vážne ohroziť správne fungovanie štátu a rezortu životného prostredia.  

Nízka odbornosť manažérov môže mať aj finančný dosah na krajinu. Regióny môžu stratiť financie. Slovensko má do roku 2030 čerpať 15 miliárd eur na zelené opatrenia, ktoré by pri zlom vedení mohli prepadnúť. Manažment chránených území, ale aj jaskýň nemá dosah len na kvalitu ochrany prírody, ale aj na rozvoj turizmu či podporu miestnych obyvateľov.

Citát: „Na Slovensku máme dlhodobo problém zohnať odborníkov do štátnej správy, nielen v rezorte životného prostredia, je to tam však veľmi citeľné. Keď oslabíme ochranu životného prostredia na tejto úrovni, nemá kto odborne vykonávať túto prácu, čo jednoznačne paralyzuje systém,“ upozornila Lucia Szabová z Klimatickej koalície.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Širší kontext: Minister Taraba takto napríklad vyhodil Evu Kolesárovú, ktorá je považovaná za poprednú slovenskú odborníčku na vodohospodárstvo. Minister ju nahradil Jaroslavom Vaľom, ktorý je okresným predsedom SNS. Taraba spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom uviedli, že nový šéf je rovnako kvalifikovaný a v podniku pracuje už 17 rokov. Denník N však zistil, že vodohospodárstvu sa nevenoval a na starosť mal len jednu dielňu podniku, kde zodpovedal za údržbu nákladných áut, stavebnej techniky či kosačiek.

Spomedzi všetkých ministerstiev zatiaľ minister Taraba prepustil najviac expertov. Od toho, kto manažuje štát, závisí odbornosť rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú kvalitu života občanov. Personálne výmeny od nástupu vlády Roberta Fica prebehli už aj v NAKA, na finančnej správe, ale aj na iných ministerstvách. 

 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články:

10. apríla 2024 o 8:45 Čas čítania 0:18 Minister Taraba odvolal riaditeľa SHMÚ. Benko tvrdí, že tak urobil bez udania dôvodu Minister Taraba odvolal riaditeľa SHMÚ. Benko tvrdí, že tak urobil bez udania dôvodu
2. mája 2024 o 11:22 Čas čítania 0:28 Taraba odvolal ďalšieho riaditeľa. Envirorezort kritizoval jeho manažérske schopnosti Taraba odvolal ďalšieho riaditeľa. Envirorezort kritizoval jeho manažérske schopnosti
2. júna 2024 o 18:05 Čas čítania 0:39 Taraba trvá na zmenách v mediálnej oblasti, Jaurová odmieta tie od SNS Taraba trvá na zmenách v mediálnej oblasti, Jaurová odmieta tie od SNS
Tomáš Taraba.
Tomáš Taraba. Zdroj: Pavel Neubauer/TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia