Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
11. júna 2024 o 17:58
Čas čítania 0:47

Tovar by si mohol vrátiť bez udania dôvodu aj v kamenných predajniach. Opozícia navrhuje novelu zákona

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Opoziční poslanci navrhujú novelu zákona, ktorá by zmenila obchodné podmienky vrátenia tovaru v kamenných predajniach.

  • Možnosť vrátenia tovaru bez udania dôvodu do dvoch týždňov by sa mohla rozšíriť aj na kamenné obchody.
  • Doteraz to zákon umožňoval iba pri kúpe na diaľku.
  • Novelu zákona o ochrane spotrebiteľa navrhla skupina opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Prečo je to dôležité: Rozšírenie možnosti vrátenia tovaru bez udania dôvodu do dvoch týždňov aj na kamenné obchody prináša výhody nielen pre spotrebiteľov, ale aj pre obchodníkov a ekonomiku ako celok.

Citát: „Cieľom predkladaného zákona je zjednotiť úpravu inštitútu odstúpenia od zmluvy bez uvedenia dôvodu tak, aby sa obdobný právny režim – ako už existuje pri zmluvách uzatvorených na diaľku – aplikoval aj na zmluvy uzatvorené v prevádzkových priestoroch obchodníka, teda na predaj v tzv. kamenných obchodoch,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Širší kontext: Navrhovatelia argumentovali tým, že v súčasnosti viacerí obchodníci umožňujú objednať tovar cez internet a vyzdvihnúť ho, ale aj vrátiť v kamennej predajni, prípadne si ho v kamennej predajni obzrieť a objednať cez internet.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Tieto dva právne režimy sa podľa nich prelínajú v takej miere, že nie je racionálny dôvod, prečo by spotrebiteľ, ktorý uzavrie zmluvu v prevádzkových priestoroch, a spotrebiteľ, ktorý ju uzavrie mimo prevádzkových priestorov, mali mať úplne odlišné podmienky pri odstúpení od zmluvy.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia