Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
21. júna 2024 o 19:36
Čas čítania 1:08

V ktorých odvetviach chýba na Slovensku najviac zamestnancov? Ak hľadáš prácu, tu ju zaručene nájdeš

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Inštitút finančnej politiky zverejnil komentár k údajom o májovej nezamestnanosti.

  • Zamestnanci na Slovensku chýbajú najviac v automobilovom priemysle, opravách strojov a zariadení a v potravinárstve. 
  • Dopyt po operátoroch strojov je oproti obdobiu spred pandémie vyšší až o polovicu.
  • V službách nevedia obsadiť pozície v doprave a programovaní. Počet voľných pracovných miest v máji výrazne narástol.

Prečo je to dôležité: Informovanie o nedostatku zamestnancov v kľúčových odvetviach je dôležité pre zvýšenie povedomia o aktuálnej situácii na trhu práce. Upozorňovanie na potreby lepšieho vzdelávania a rekvalifikácie pracovníkov môže dopomôcť k ich efektívnemu prispôsobeniu sa dopytu zamestnávateľov. Zároveň štatistiky tohto typu môžu pomôcť pri regionálnom plánovaní a podpore okresov s vysokou nezamestnanosťou. 


Citát: „Na trhu práce pretrváva nedostatok zamestnancov. Zamestnanci chýbajú najviac v automobilovom priemysle, opravách strojov a zariadení a v potravinárstve. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny evidovalo až vyše 94 000 otvorených pracovných ponúk, čo je veľmi blízko maxima z roku 2019,“ uviedli analytici z Inštitútu finančnej politiky. 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Širší kontext: Počet záujemcov o prácu podľa inštitútu aktuálne prevyšuje počet dostupných voľných pracovných miest len o tretinu, regionálne rozdiely sú však výrazné. Najakútnejšia situácia s nedostatkom zamestnancov je v okresoch Nitra a Bratislava, kde na jedného nezamestnaného pripadajú viac než tri ponuky práce. Naopak, v okresoch Kežmarok, Stropkov a Poltár sa eviduje na jednu pracovnú ponuku viac ako 40 uchádzačov o zamestnanie a v okrese Gelnica až takmer 90.


IFP upozornil, že jedným z problémov ponuky na trhu práce je jej kvalifikačná štruktúra. Podľa OECD pracuje vyše tretiny ľudí na Slovensku mimo svojho odboru. V porovnaní s ostatnými krajinami Slovensko vykazuje najvyšší podiel zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním, ktorí sú prekvalifikovaní na svoju pozíciu. Na druhej strane, v skupine nezamestnaných v najproblematickejších okresoch má až vyše 40 % uchádzačov len základné vzdelanie.

Prečítaj si aj tieto články:

21. júna 2024 o 10:55 Čas čítania 0:35 TABUĽKA: Mnoho Slovákov s platom nad 2-tisíc eur musí platiť milionársku daň, informuje odborník TABUĽKA: Mnoho Slovákov s platom nad 2-tisíc eur musí platiť milionársku daň, informuje odborník
20. júna 2024 o 13:42 Čas čítania 0:54 Závod v Šuranoch dostane stovky miliónov eur. Do roku 2027 chce zamestnať viac ako 1 300 ľudí Závod v Šuranoch dostane stovky miliónov eur. Do roku 2027 chce zamestnať viac ako 1 300 ľudí
20. júna 2024 o 6:48 Čas čítania 0:33 Veľkej stredoslovenskej mliekarni hrozí krach. Mnohí ľudia môžu prísť o prácu Veľkej stredoslovenskej mliekarni hrozí krach. Mnohí ľudia môžu prísť o prácu
Domov
Zdieľať
Diskusia