Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Karolína Fejtová
23. júna 2024 o 8:19
Čas čítania 0:42

V celej Európe sa šíri nebezpečná droga, u susedov už majú desiatky prípadov otravy. Zavádzajú nové opatrenia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
V celej Európe sa šíri nebezpečná droga, u susedov už majú desiatky prípadov otravy. Zavádzajú nové opatrenia

Táto droga, ktorá má v Spojených štátoch na svedomí tisíce úmrtí, sa čoraz viac šíri aj na európskom kontinente.

Fentanyl sa v medicíne používa ako liek proti bolesti pri rakovine a je 100-krát silnejší ako morfín. Droga potláča centrálny nervový systém a aj malé množstvo má obrovský účinok na organizmus, takže sa ňou ľudia môžu ľahko predávkovať.

Poľsko od začiatku roka zaznamenalo takmer 50 prípadov otravy týmto liekom. Na internete koluje video dvoch zdrogovaných mužov v Poznani. Jeden z nich kľačí na zemi, druhý sa kolíše na nohách. Stav užívateľov sa prirovnáva k stavu zombie. Prvú poľskú obeť fentanylu našli v novembri v jednom z mestských bytov. Mala na sebe fentanylové náplasti, informujú Seznam Zpravy.

K rozšírenému problému prispievajú elektronické recepty a automaty na recepty, ktoré umožňujú človeku získať recept na konkrétnu drogu online. Lekár, ktorý predpis vystaví, žiadosť schváli. Miestne ministerstvo zdravotníctva začalo zavádzať opatrenia v podobe kontrol, ako je monitorovanie predpisovania opioidných analgetík.

Podobný problém má aj Dánsko, kde sú opioidy pomerne ľahko dostupné. Až polovica úmrtí súvisiacich s drogami je spojená s týmito látkami. V Českej republike kvôli nim ročne zomrú viac ako štyria ľudia, uviedol pre Českú televíziu český protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Domov
Zdieľať
Diskusia