Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vincenc Novák
12. júla 2024 o 12:47
Čas čítania 1:54

Kontroverzný Projekt 2025: čo vraj môže čakať USA, ak bude zvolený Donald Trump

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Kontroverzný Projekt 2025: čo vraj môže čakať USA, ak bude zvolený Donald Trump

Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát v prezidentských voľbách sa síce dištancoval od konzervatívneho plánu na svoje prípadné druhé funkčné obdobie, ale ako ukazujú posledné analýzy, v skutočnosti je s ním úzko spätý.

Za takzvaným Projektom 2025 stojí americký konzervatívny think-tank The Heritage Foundation, ktorý je považovaný za jednu z najvplyvnejších konzervatívnych inštitúcií v Spojených štátoch. Jej agenda zahŕňa okrem iného intenzívne potláčanie migrácie, potláčanie práv LGBTQ+ ľudí, potláčanie práva na interrupciu, znižovanie ochrany životného prostredia alebo podnikanie agresívnych krokov voči Číne. Informuje o tom denník Guardian.

Na čele think-tanku stojí Kevin Roberts, muž, ktorý v jednom zo svojich textov opísal Spojené štáty v roku 2024 ako miesto, kde „inflácia devastuje rodinné rozpočty, stúpa počet úmrtí na predávkovanie drogami a deti trpia toxickou normalizáciou transgenderizmu s transvestitmi a pornografiou, ktorá sa dostáva do školských knižníc“.

Začiatkom júla Roberts vydesil veľkú časť americkej spoločnosti, keď na realizáciu projektu nevylúčil možnosť použitia násilia. „Sme v procese druhej americkej revolúcie, ktorá nebude krvavá, ak to ľavica dovolí,“ povedal podľa BBC.

O čo ide?

Na viac ako 900 stranách autori dokumentu opisujú, ako by Trump a jeho spojenci mohli rozložiť vládu USA, ak vyhrajú jesenné prezidentské voľby. Jedným z takýchto krokov je možné odstránenie nezávislých úradníkov z federálnych inštitúcií a ich nahradenie politickými nominantmi.

Čo napríklad navrhuje Projekt 2025?
  • Prepustenie tisícov štátnych zamestnancov.
  • Rozšírenie právomocí prezidenta.
  • Zrušenie ministerstva školstva.
  • Masívne zníženie daní.
  • Celoštátny zákaz potratov.
  • Viac finančných prostriedkov na výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Manuál postupne prechádza jednotlivé vládne agentúry a navrhuje spôsoby, ako by sa smernice zavedené Bidenovou vládou mohli zrušiť a nahradiť novými, vytvorenými na základe pravicových ideálov. Jeho cieľom je zároveň rozšíriť právomoci prezidenta.

Nadácia Heritage Foundation už v minulosti vypracovala podobný projekt napríklad pre Ronalda Reagana, ktorého administratíva bola pod jej silným vplyvom. Bývalý prezident údajne dokument rozposlal všetkým členom svojej administratívy a dve tretiny bodov boli buď splnené, alebo sa o to aspoň pokúsil.

Čo s tým má spoločné Trump?

Autori plánu výslovne neuvádzajú, že je určený pre Donalda Trumpa, ale z textu plánu je to úplne jasné, pretože témy, ktoré sú v ňom zahrnuté, často úzko súvisia s Trumpovými cieľmi. Samotný bývalý prezident však svoju účasť poprel s tým, že o projekte nič nevie.

„Nesúhlasím s niektorými vecami, ktoré hovoria, a niektoré z vecí, ktoré hovoria, sú absolútne smiešne a priepastné. Nech robia čokoľvek, prajem im veľa šťastia, ale nemám s nimi nič spoločné,“ napísal bývalý prezident na vlastnej sociálnej sieti The Truth.

Trump však v minulosti viackrát vystúpil na podujatiach organizovaných nadáciou Heritage Foundation. Medzi autormi a podporovateľmi projektu je navyše množstvo ľudí, ktorí pôsobili ako úradníci v administratíve bývalého prezidenta. Z jeho strany ide teda teraz skôr o zachovanie jeho PR, keďže väčšina Američanov považuje Projekt 2025 za veľmi kontroverzný.

Budúcnosť plánu

To, či sa Trump v prípade znovuzvolenia pokúsi projekt presadiť, je v súčasnosti neisté, ale je to určite pravdepodobné. Pravdou je, že projekt má rozpočet 22 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú stratégie na realizáciu jednotlivých agend hneď po prezidentskej inaugurácii v januári 2025, ako aj databáza konzervatívnych osobností, ktoré by mohli obsadiť kľúčové pozície.

Domov
Zdieľať
Diskusia