Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
16. júla 2024 o 13:40
Čas čítania 0:54

Na Mesiaci je jaskyňa, ktorá by mohla slúžiť ako úkryt pozemšťanov. Je iba 400 kilometrov od miesta pristátia Apolla 11

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vedci potvrdili jaskyňu na Mesiaci, ktorá by mohla slúžiť astronautom.

  • Tím vedcov potvrdil, že na Mesiaci je jaskyňa. 
  • Nachádza sa neďaleko od miesta, kde pred 55 rokmi pristáli americkí astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin.
  • Jaskyňa by mohla slúžiť ako základňa pri budovaní trvalo obývateľných základní. Vedci súčasne predpokladajú, že takýchto jaskýň môžu byť na Mesiaci stovky.
  • Vedci sa domnievajú, že jaskyňa vznikla pred miliónmi či dokonca miliardami rokov, keď sa na Mesiaci pohybovala horúca láva – práve tá mohla urobiť taký tunel v hornine.

Prečo je to zaujímavé: Veľká jaskyňa sa nachádza v blízkosti Mora pokoja len 400 kilometrov od miesta pristátia Apolla 11.

Citát: „Mesačné jaskyne boli viac než 50 rokov záhadou, sme preto nadšení, že sa nám existenciu jednej podarilo potvrdiť,“ uviedol Carrer a ďalší z hlavných autorov štúdie Lorenzo Bruzzone z Univerzity v Trente.


Širší kontext: Jaskyne by pozemšťanov chránili pred kozmickým a slnečným žiarením, ako aj pred zásahmi mikrometeoritov. Budovanie biotopov od nuly by bolo časovo náročnejšie, a to aj vtedy, keď sa zohľadní potenciálna potreba vystužiť steny jaskyne, aby sa prípadne zabránilo ich zrúteniu, uviedol vedecký tím.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Skaly a iný materiál vnútri týchto jaskýň môžu zároveň pomôcť vedcom lepšie pochopiť, ako sa Mesiac vyvíjal, najmä pokiaľ ide o jeho sopečnú aktivitu.

Jaskyňu, ktorú vedci objavili, musia preskúmať. Predpokladá sa, že na to použijú radar, kamery alebo dokonca roboty. Vedci zatiaľ nepoznajú ani presnú hĺbku tejto jaskyne, ani presný mechanizmus výskytu jaskýň na Mesiaci.

NASA mesiac fotka dňa
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia