Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
30. júla 2024 o 8:20
Čas čítania 0:58

MAPA: Pri cestovaní sa vyhni týmto krajinám. Ministerstvo varuje Slovákov pred možným nebezpečenstvom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort upozorňuje na bezpečnosť cestovania a na rýchle a závažné zmeny, ktoré ho môžu ovplyvniť.

  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejňuje na svojom webe cestovné odporúčania, ktorými upozorňuje na viaceré riziká.
  • Slovákov aktuálne upozorňuje napríklad pred vycestovaním do Libanonu, Jordánska, Iraku a Sýrie.
  • Ministerstvo rozdeľuje cestovné odporúčania na 4 stupne možného rizika.

Prečo je to dôležité: Informovaním o rizikách v predstihu môže ministerstvo pomôcť občanom vyhnúť sa oblastiam s vysokým rizikom konfliktov, teroristických útokov, prírodných katastrof alebo zdravotných hrozieb.

Citát:„Cestovné odporúčania sú zverejňované po dôkladnom zvážení a koordinácii s krajinami EÚ. Dôležité je, aby občania SR reagovali na zmenu cestovného odporúčania okamžite,“ informuje ministerstvo.

Širší kontext: Prvý stupeň sa klasifikuje ako výstraha. Ministerstvo ho vydáva pre zhoršujúcu sa vnútropolitickú alebo bezpečnostnú situáciu, rastúcu kriminalitu, hrozbu teroristického útoku či potenciálnu hrozbu prírodnej katastrofy. V prvom stupni sa aktuálne nachádzajú krajiny ako Švédsko, India či Francúzsko.

20. septembra 2024 o 9:30 Čas čítania 4:49 Havajský ostrov Niihau je skrytý raj na zemi. Ľudia tu žijú zadarmo, dostaneš sa tam len za týchto podmienok Havajský ostrov Niihau je skrytý raj na zemi. Ľudia tu žijú zadarmo, dostaneš sa tam len za týchto podmienok

V druhom stupni sú krajiny, do ktorých by mali Slováci zvážiť nevyhnutnosť vycestovať. Dôvodom je rapídne zhoršenie bezpečnostnej situácie, hroziaca epidémia či vysoký stupeň hrozby teroristických útokov. Ide napríklad o Turecko, Srbsko či Rumunsko.

Tretí stupeň vydáva ministerstvo pre krajiny, do ktorých odporúča necestovať pre zaznamenané početné ohrozenia turistov a cudzincov, všeobecný chaos po prírodnej katastrofe či prebiehajúcu epidémiu. Do zoznamu sa dostali krajiny ako Rusko, Bielorusko či Irán.

Pri štvrtom stupni odporúča ministerstvo krajinu opustiť. Dôvodom je ohrozenie života, rabovanie, násilnosti či nekontrolovateľná situácia. V najvyššom stupni sa nachádzajú krajiny ako Sudán, Afganistan či Ukrajina.

Celý zoznam cestovných odporúčaní si môžeš pozrieť tu.

Prečítaj si aj tieto články:

29. júla 2024 o 19:00 Čas čítania 0:35 V známych gréckych dovolenkových oblastiach vyhlásili núdzový stav. Krajina trpí nedostatkom vody V známych gréckych dovolenkových oblastiach vyhlásili núdzový stav. Krajina trpí nedostatkom vody
29. júla 2024 o 10:14 Čas čítania 0:41 Verejná pláž neďaleko chorvátskeho Splitu je podľa domácich zamorená azbestom. Aktivisti varujú pred nebezpečnou vodou Verejná pláž neďaleko chorvátskeho Splitu je podľa domácich zamorená azbestom. Aktivisti varujú pred nebezpečnou vodou
28. júla 2024 o 12:03 Čas čítania 0:39 Ryanair varuje pred problematickými batožinami. Ktorým farbám kufrov sa treba počas dovolenky radšej vyhnúť? Ryanair varuje pred problematickými batožinami. Ktorým farbám kufrov sa treba počas dovolenky radšej vyhnúť?
ministerstvo zahranicnych veci
Zdroj: mzv.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia