Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
30. júla 2024 o 14:51
Čas čítania 0:53

Byty s regulovaným nájomným môžu zdražieť až o 500 %. Ministerstvo dopravy predložilo novú vyhlášku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zvyšovanie cien by sa dotklo najmä nízkopríjmových domácností.

  • Ministerstvo dopravy predložilo vyhlášku, ktorá by umožnila štátu drasticky zvýšiť ceny regulovaných nájmov, informujú Aktuality.
  • Byty by tak mohli zdražieť aj o 500 percent.
  • Drahšie bývanie by sa dotklo najmä mladých rodín, jednorodičov, seniorov a niektorých štátnych zamestnancov.

Prečo je to dôležité: Regulované nájmy sú často jedinou dostupnou možnosťou pre nízkopríjmové domácnosti. Drastické zvýšenie cien nájmov by mohlo pre tieto skupiny znížiť dostupnosť bývania.

Citát: „Doterajšia regulácia nútila obce (resp. vlastníkov) nájomných bytov používať vlastné prostriedky na dofinancovanie prevádzky nájomných bytov, čo je podľa odozvy zo samospráv neúnosné, a dochádzalo tak k zanedbávaniu opráv a údržby bytov, čo de facto viedlo k nehospodárnemu vynakladaniu prostriedkov štátu,“ reagoval rezort.

Širší kontext: Štát a samosprávy môžu zvýšiť cenu nájmu, ktorá je dohodnutá v zmluve, oproti predchádzajúcemu kalendárnemu roku najviac o 20 percent. V prípade uzavretia nového kontraktu sa toto pravidlo neuplatňuje a štát môže sumu navýšiť. Nájomné byty sa najčastejšie uzatvárajú na určitý čas, čo znamená, že po skončení lehoty môže dôjsť k zvýšeniu nájomného zo dňa na deň aj o viac ako 20 percent.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Voči vyhláške sa ohradilo ministerstvo vnútra, ktoré tvrdí, že zvyšovanie cien by mohlo odradiť budúcich policajtov, ktorí takéto byty využívajú. K novej vyhláške má výhrady aj Únia miest Slovenska (ÚMS). Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik problém v zdražení nevidí.

Prečítaj si aj tieto články:

29. júla 2024 o 15:00 Čas čítania 0:56 Bývalý riaditeľ SIS Aláč už nie je obvinený, generálna prokuratúra použila paragraf 363. Od štátu teraz žiada odškodné Bývalý riaditeľ SIS Aláč už nie je obvinený, generálna prokuratúra použila paragraf 363. Od štátu teraz žiada odškodné
27. júla 2024 o 16:02 Čas čítania 0:41 SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac SNS chystá nový zákon. Chce oslobodiť prepitné od dane z príjmu, čašníci tak zarobia viac
27. júla 2024 o 11:32 Čas čítania 0:44 Pellegrini sa po dlhom čase stretne s Ficom. Musia prediskutovať dôležité otázky Pellegrini sa po dlhom čase stretne s Ficom. Musia prediskutovať dôležité otázky
ráž
Zdroj: TASR/Jozef Ráž
Domov
Zdieľať
Diskusia