Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
17. augusta 2024 o 9:25
Čas čítania 0:54

Pre možnú kontamináciu vody v Nemecku prijala opatrenia aj slovenská polícia. Situácia sa týka východnej časti krajiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obyvatelia mesta na západe Nemecka aktuálne čelia situácii možnej kontaminácie vody. Riziko súvisí s dierou v oplotení zdroja pitnej vody.

  • Pre možnú kontamináciu vody v Nemecku prijala preventívne bezpečnostné opatrenia aj slovenská polícia. Špekulácie o údajnej hrozbe na Slovensku však odmietla.
  • Preventívne opatrenia sa týkajú aj Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS).
  • Generálny riaditeľ vodární Stanislav Prcúch upozornil zamestnancov na to, aby na niektoré veci dbali viac. Ide napríklad o zvýšenú pozornosť na vodné zdroje.

Prečo je to dôležité: Pitná voda je dôležitým zdrojom pre verejné zdravie. Polícia spolu so slovenskými úradmi a vodárenskou spoločnosťou preventívne reaguje na možné hrozby, aby zabezpečili bezpečnosť obyvateľov.


Citát:„Akékoľvek informácie o údajnej hrozbe na Slovensku sú špekulácie, ktoré sa nezakladajú na pravde. Polícia monitoruje a chráni rezervoáre pitnej vody rovnako tak, ako si plní všetky úlohy v zmysle zákona, s cieľom chrániť život, zdravie a majetok obyvateľov SR,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 


Širší kontext: Prcúch zdôraznil, že momentálne neevidujú žiadnu hrozbu a bezprostredne nie je ohrozený ani žiadny vodný zdroj. Ak by bola zaznamenaná akákoľvek hrozba terorizmu v súvislosti s pitnou vodou, je to potrebné ihneď hlásiť polícii.


Obyvateľov mesta na západe Nemecka v týchto dňoch vystríhal pred používaním vody z vodovodu úrad verejného zdravotníctva, a to z dôvodu jej možnej kontaminácie. Riziko má súvisieť s dierou v oplotení zdroja pitnej vody. Podobný incident sa tento týždeň odohral aj na základni nemeckého letectva v Kolíne nad Rýnom. Polícia ho pôvodne vyšetrovala ako sabotáž, neskôr ho preklasifikovala na nepovolené vniknutie.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia