Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
24. augusta 2024 o 10:58
Čas čítania 0:45

Extrémne sucho: V Španielskom Costa Blanca čakajú v rade na vodu aj turisti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Španielske pobrežie Costa Blanca zasiahlo sucho.

  • Voda z vodovodu v niekoľkých mestách pobrežia Costa Blanca prestala byť pitnou, čo prinútilo dovolenkárov aj miestnych obyvateľov stáť v radoch na distribučných miestach, ktoré poskytujú balenú vodu na pokrytie základných potrieb. 
  • Úrady v niektorých oblastiach museli vyhlásiť vodu z vodovodu za nevhodnú na pitie alebo varenie. Balená voda je distribuovaná bezplatne.
  • V oblasti Marina Alta, severne od hlavného mesta provincie Alicante, spotreba vody stúpla na 19,67 miliardy litrov v júli z 2,3 miliardy litrov v januári.

Prečo je to dôležité: Costa Blanca je obľúbenou turistickou destináciou aj mnohých Slovákov. Informácie o takýchto problémoch môžu ovplyvniť rozhodovanie turistov pri plánovaní dovolenky. Problémy so suchom môžu podnietiť diskusiu o udržateľnosti cestovného ruchu a o tom, ako turizmus ovplyvňuje miestne zdroje, vrátane vody.

Širší kontext: Nadmerná výstavba, klimatická zmena a masový cestovný ruch počas letných mesiacov, keď sa populácia obľúbenej stredomorskej destinácie výrazne zvýši, tento problém ešte zhoršili, tvrdia aktivisti.

Podľa štatistík je v tejto oblasti takmer 38-tisíc bazénov, čo predstavuje jeden bazén na päť obyvateľov. Nedostatok vody prinútil mestské zastupiteľstvá zakázať aktivity, ako je napúšťanie bazénov alebo polievanie záhrad a umývanie áut.

Prečítaj si aj tieto články: 

22. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:51 Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž) Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)
18. augusta 2024 o 11:53 Čas čítania 0:27 Taliani bojujú proti masovému turizmu a nepopulárnym zlozvykom turistov. Na niektoré pláže sa dostaneš len cez rezerváciu Taliani bojujú proti masovému turizmu a nepopulárnym zlozvykom turistov. Na niektoré pláže sa dostaneš len cez rezerváciu
7. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:52 Dovolenka v Ríme: Škorpión na izbe, arogantní vodiči parkujúci cez priechody pre chodcov, kopec ľudí bez domova a zápach výkalov Dovolenka v Ríme: Škorpión na izbe, arogantní vodiči parkujúci cez priechody pre chodcov, kopec ľudí bez domova a zápach výkalov
Domov
Zdieľať
Diskusia