Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Magdalena Trajerová
26. augusta 2024 o 16:58
Čas čítania 0:59

Hackeri ovládli Instagram fastfoodu McDonald's. Ľudí okradli o viac ako 600-tisíc eur

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

K incidentu sa už vyjadrila aj spoločnosť McDonald's.

Hackeri sa zmocnili oficiálneho instagramového účtu fastfoodového reťazca McDonald's. Použili ho na kryptopodvod, ktorý im vyniesol 700 000 dolárov, teda takmer 630 000 eur.

Hackeri, ktorí získali kontrolu nad účtom McDonald's, zverejnili príspevok, v ktorom tvrdili, že McDonald's rozdáva kryptomenu zadarmo. Titulok však obsahoval odkaz na phishingovú webovú stránku určenú na krádež prihlasovacích údajov používateľov do ich peňaženiek s kryptomenami.

Oklamali tisícky ľudí 

Obeťou podvodu sa stali tisíce nič netušiacich používateľov, ktorí správu považovali za pravú. Podvodníkom poskytli svoje osobné údaje a údaje o peňaženkách s kryptomenami, čo ich stálo značné finančné straty.

Internetom koluje snímka obrazovky, na ktorej je vidieť aj hacknutý podpis v kancelárii McDonald's. Malo na ňom byť napísané: „Sorry, môj n**ga, práve si bol ‚rug pulled‘.“ Nápis, ktorý videlo viac ako 5,1 milióna sledovateľov účtu McDonald's na Instagrame, obsahoval aj emotikon indickej vlajky.

Stránka o kryptomenách Coinmate opisuje „rug pull“ ako „typ podvodu, ktorý využíva veľmi intenzívny marketing na novovytvorený token, aby ho kúpilo čo najviac ľudí, čím sa cena tohto tokenu zvýši. Pri najvyššej hodnote sa ho potom zakladatelia zbavia = predajú všetky svoje tokeny.“ Na intenzívny marketing podvodníkov bol použitý práve vysokopostavený účet franšízy rýchleho občerstvenia.

Reakcia McDonald's

Spoločnosť McDonald's vo svojom vyhlásení uviedla, že si je „vedomá ojedinelého incidentu, ktorý sa dotkol ich účtov na sociálnych sieťach“. Príspevok stiahli a zároveň sa ospravedlnili svojim sledovateľom za rasistický nadpis.

Domov
Zdieľať
Diskusia