Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
4. septembra 2024 o 18:25
Čas čítania 1:04

Polícia štartuje veľkú akciu proti alkoholu na cestách. Vodičov bude kontrolovať po celom Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre zodpovedných vodičov si policajti pripravili aj darčeky.

  • Polícia štartuje preventívnu akciu proti alkoholu za volantom či na bicykli alebo motocykli. Spolupracuje na nej so Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) a s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR.
  • Vodičov motorových aj nemotorových vozidiel budú v septembri policajti kontrolovať po celom Slovensku. 
  • SZVPS sa pripája k apelu policajtov a počas preventívnej akcie „Buď rozumný“ bude odmeňovať vodičov, ktorí počas kontroly „nenafúkajú“, nealko pivom alebo radlermi.

Citát:„Takouto preventívnou aktivitou sa snažíme ovplyvniť vývoj dopravnej bezpečnosti na našich cestách a pozitívne vplývať na to, aby vodiči pred jazdou nepožívali alkoholické nápoje. Takto ovplyvňujeme aj nemotorových účastníkov, ktorí sú rovnako účastníkmi cestnej premávky a tým, že by boli pod vplyvom alkoholu, môžu ohroziť nielen seba, ale aj ostatných,“ uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč.

Prečo je to dôležité: Preventívna akcia má za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách tým, že by mala znížiť počet nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Na cestách je nebezpečný nielen alkoholom zastretý úsudok motoristov či cyklistov. Verejnosť v mnohých prípadoch takisto podceňuje čas potrebný na jeho odbúranie z krvi. Faktorov, ktoré majú vplyv na to, koľko alkoholu zostane spotrebiteľovi v organizme po oslave či grilovačke, je mnoho.

„Muž zvyčajne odbúra alkohol skôr ako žena. No vek, váha, emočný či zdravotný stav, ako aj rýchlosť pitia sú faktory, ktoré znemožňujú uplatniť rovnaký meter na každého," upozornil vedúci BECEP Roman Török.


Do konca augusta tohto roka eviduje polícia na slovenských cestách 7 499 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 166 ľudí. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 787 ľudí.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

3. septembra 2024 o 18:46 Čas čítania 0:43 Policajti odovzdali Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú vyššie platy a lepšie pracovné podmienky Policajti odovzdali Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú vyššie platy a lepšie pracovné podmienky
2. septembra 2024 o 15:00 Čas čítania 0:37 Starší muž z Popradu údajne obťažoval 7-ročné dievčatko. Dieťa zaviedol do lesa pri ceste a začal sa nevhodne správať Starší muž z Popradu údajne obťažoval 7-ročné dievčatko. Dieťa zaviedol do lesa pri ceste a začal sa nevhodne správať
3. septembra 2024 o 17:10 Čas čítania 0:15 V detskom domove v Trenčíne objavili telo mŕtvej 19-ročnej ženy. Polícia už v prípade začala trestné stíhanie za prečin usmrtenia V detskom domove v Trenčíne objavili telo mŕtvej 19-ročnej ženy. Polícia už v prípade začala trestné stíhanie za prečin usmrtenia
Domov
Zdieľať
Diskusia