Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. septembra 2024 o 8:20
Čas čítania 1:06

Autá známych značiek na Slovensku hlásia bezpečnostné riziká. Úrady upozorňujú na problémy s airbagmi aj prekročené limity

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Závažné riziká sa týkajú značiek Škoda, Volvo, Ford a KIA.

  • Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne bezpečnostné riziká spojené s viacerými modelmi áut značiek Škoda, Volvo, Ford a KIA, ktoré sú dostupné na slovenskom trhu.
  • Problémy sa týkajú najmä airbagov, strešných okien a prekročenia emisných limitov.
  • Výrobcovia na tieto riziká reagovali spustením zvolávacích akcií, v rámci ktorých môžu vlastníci dotknutých vozidiel bezplatne získať opravu v autorizovaných servisoch. 

Škoda

V prípade automobilov Škoda je rizikom chyba čelného airbagu na strane vodiča, ktorý môže pri vysokej vlhkosti a kolísaní teplôt zlyhať. Tento problém postihuje modely vyrobené v rokoch 2012 až 2014, pričom môže dôjsť k uvoľneniu kovových častí pri aktivácii airbagu, čo predstavuje vážne riziko zranenia pre posádku. Viac infomrácií nájdeš tu.

Volvo

Pri automobiloch značky Volvo je problém spojený s prekročením limitov emisií oxidov dusíka (NOx), čo má negatívny dopad na životné prostredie. Týka sa to modelov Volvo XC60, S90, V90 a XC90, kde výrobca plánuje vozidlá stiahnuť z obehu a opraviť. Viac infomrácií nájdeš tu.

Ford

Značka Ford varuje majiteľov modelu Ford Transit Connect, že u týchto vozidiel môže dôjsť k nesprávnej priľnavosti strešného okna. V dôsledku chyby môže dôjsť k oddeleniu strechy, čo predstavuje riziko nehôd a zranení. Tento problém sa týka vozidiel vyrobených medzi rokmi 2016 a 2019. Viac infomrácií nájdeš tu.

KIA

Automobilka KIA rieši problém s airbagmi pri modeloch KIA Soul a KIA Seltos, kde hrozí riziko ich náhodnej aktivácie, čo môže viesť nielen k zraneniam posádky, ale aj k požiaru. Dotknuté vozidlá boli vyrobené v roku 2023 a vlastníci týchto modelov by mali čo najskôr navštíviť autorizovaný servis, kde im airbagy skontrolujú a v prípade potreby bezplatne vymenia. Viac infomrácií nájdeš tu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

4. septembra 2024 o 18:25 Čas čítania 1:04 Polícia štartuje veľkú akciu proti alkoholu na cestách. Vodičov bude kontrolovať po celom Slovensku Polícia štartuje veľkú akciu proti alkoholu na cestách. Vodičov bude kontrolovať po celom Slovensku
1. septembra 2024 o 10:42 Čas čítania 0:23 VIDEO: Policajti na D1 ratovali zmäteného cyklistu z Ázie. Jazdou ohrozoval všetkých účastníkov premávky VIDEO: Policajti na D1 ratovali zmäteného cyklistu z Ázie. Jazdou ohrozoval všetkých účastníkov premávky
30. augusta 2024 o 20:00 Čas čítania 0:20 Polícia chystá v sobotu na východnom Slovensku bezpečnostnú akciu. Vodičov čakajú kontroly Polícia chystá v sobotu na východnom Slovensku bezpečnostnú akciu. Vodičov čakajú kontroly
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia