Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
7. septembra 2024 o 11:12
Čas čítania 1:02

Vláda upraví niektorým študentom prístup k podpore. Zmeny sa budú týkať učebných plánov, prerušenia štúdia či školného

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda novelizovala zákon.

  • Na vysokých školách (VŠ) sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov.
  • Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov.
  • Úprava sa týka najmä učebných plánov, prerušení štúdia a platenia školného. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách, ktorá v nedeľu nadobudla účinnosť.

Citát:„V oblasti školného už v súčasnosti nie je vylúčené, aby vysoké školy mali upravené zníženie alebo úplné odpustenie školného pre túto skupinu, avšak aplikačná prax ukázala, aby úľava na školnom bola upravená generálne na úrovni zákona,“ vysvetlili predkladatelia novely vysokoškolského zákona, ktorú v júni prijal parlament. Novela upravuje, za akých podmienok môže rektor VŠ odpustiť školné pri tehotných študentkách a študentoch starajúcich sa o dieťa do troch rokov.

Širší kontext: Vysoká škola má podľa novej právnej úpravy vytvárať zodpovedajúce podmienky štúdia pre tehotné študentky a pre študentov, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako tri roky, bez znižovania požiadaviek na ich študijný výkon.


Zároveň sa podľa novej legislatívy budú zohľadňovať pri počte hodín ustanovenia, ktoré upravujú záťaž študenta prostredníctvom ECTS kreditov (European Credit Transfer and Accumulation System). Každý študijný program má určenú záťaž pre jednotlivé predmety vyjadrenú v ECTS kreditoch. Štandardná záťaž sa vyjadruje počtom 60 kreditov u študijných programov prvého stupňa, druhého stupňa alebo študijných programov spájajúcich prvý a druhý stupeň bez ohľadu na formu štúdia.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Doterajšie znenie zákona podľa predkladateľov nezohľadňovalo rovnaké definovanie záťaže študenta v dennej a externej forme štúdia pri definovaní váhy 1 ECTS kreditu.

Prečítaj si aj tieto články:

5. septembra 2024 o 7:39 Čas čítania 1:19 V popradskej škole hľadali nahlásenú bombu riaditeľka a zamestnanci. Polícia im nepomohla V popradskej škole hľadali nahlásenú bombu riaditeľka a zamestnanci. Polícia im nepomohla
4. septembra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:09 Školské pomôcky sú stále drahšie. Na základné vzdelávacie potreby si musí veľká časť Slovákov požičať Školské pomôcky sú stále drahšie. Na základné vzdelávacie potreby si musí veľká časť Slovákov požičať
1. septembra 2024 o 16:43 Čas čítania 1:22 Rezort školstva chce zvyšovať učiteľské platy. Drucker už diskutuje s ministerstvom financií Rezort školstva chce zvyšovať učiteľské platy. Drucker už diskutuje s ministerstvom financií
tehotenstvo
Zdroj: Unsplash/Arteida MjESHTRI
Domov
Zdieľať
Diskusia