Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. septembra 2024 o 15:37
Čas čítania 0:39

Ruský vojenský dron dopadol na územie štátu NATO. Rusi opäť narušili cudzí vzdušný priestor

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruský bojový dron havaroval vo východnej časti Lotyšska.

  • Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs v nedeľu vyhlásil, že na území jeho krajiny havaroval ruský vojenský dron.
  • Podľa slov prezidenta dochádza k častejšiemu narúšaniu vzdušného priestoru pozdĺž východných hraníc NATO.
  • Lotyšské ministerstvo obrany tvrdí, že dron vletel do vzdušného priestoru krajiny z Bieloruska a následne sa zrútil na území mesta Rézekne.

Prečo je to dôležité: Narúšanie vzdušného priestoru štátov NATO môže viesť k eskalácii konfliktu medzi štátmi NATO a Ruskom. 

Citát„Táto situácia potvrdzuje, že musíme pokračovať v začatej práci na posilnení východnej lotyšskej hranice, a to vrátane rozvoja protivzdušnej obrany a elektronického boja s cieľom obmedzenia aktivít dronov rôzneho využitia,“ uviedol minister obrany Andris Sprūds.

Širší kontext: Podobnú skúsenosť má aj Rumunsko. Bukurešť v nedeľu uviedla, že ruský útočný dron zacielený na civilnú infraštruktúru v susednej Ukrajine vstúpil do vzdušného priestoru krajiny. Bukurešť dôrazne odsúdila „opätovné porušenie“, ku ktorému došlo zo strany Moskvy.

Najmenej dva prípady narušenia svojho vzdušného priestoru ruskými raketami alebo bezpilotnými lietadlami zaznamenalo aj Poľsko. Naposledy k tomu došlo v decembri.

4. septembra 2024 o 8:49 Čas čítania 0:44 Rusko sa opäť vyhráža jadrovým konfliktom. Moskva vraj prehodnotí, kedy môže použiť atómové bomby Rusko sa opäť vyhráža jadrovým konfliktom. Moskva vraj prehodnotí, kedy môže použiť atómové bomby
Domov
Zdieľať
Diskusia