Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
4. septembra 2024 o 8:49
Čas čítania 0:44

Rusko sa opäť vyhráža jadrovým konfliktom. Moskva vraj prehodnotí, kedy môže použiť atómové bomby

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kremeľ sa použitím jadrových zbraní vyhráža už niekoľko mesiacov.

  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že eskalácia vojny na Ukrajine zo strany Washingtonu a kroky Západu spôsobili, že Rusko musí prehodnotiť, kedy Moskva môže použiť jadrové zbrane.
  • Moskva už predtým oznámila, že sa chystá zmeniť zásady stanovujúce okolnosti použitia jadrových zbraní. Zatiaľ však tieto zmeny bližšie nešpecifikovala.
  • Peskov ďalej povedal, že Rusko počíta s možným útokom hlboko na svojom území, pričom by podľa neho Ukrajina mohla použiť zbrane dlhého doletu dodávané Spojenými štátmi.
  • Ukrajina nalieha na spojencov, aby jej umožnili používať zbrane pri útokoch na ruskom území. Dôvodom je aj Rusko, ktoré zintenzívňuje letecké útoky na ukrajinskú energetickú a inú infraštruktúru, ako aj na obytné domy.

Prečo je to dôležité: Vladimir Putin sa jadrovým konfliktom vyhráža už niekoľko mesiacov. Rusko pritom vlastní tisícky jadrových zbraní.


Širší kontext: V existujúcej jadrovej doktríne sa uvádza, že Rusko môže použiť nukleárne zbrane v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo konvenčného útoku, ktorý ohrozuje existenciu štátu. Táto doktrína bola stanovená v dekréte prezidenta Vladimira Putina v roku 2020. Rusko pritom viní Západ z toho, že využíva Ukrajinu, aby mohol proti nemu viesť zástupnú vojnu.

Prečítaj si aj tieto články: 

28. augusta 2024 o 9:09 Čas čítania 0:52 Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front
17. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 1:12 Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru
2. septembra 2024 o 13:30 Čas čítania 0:45 Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia
Späť
Zdieľať
Diskusia