Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. septembra 2024 o 19:41
Čas čítania 0:48

Ukrajina nám kvôli povodniam ponúkla pomoc, štát však odmietol. Minister vnútra tvrdí, že ju nepotrebujeme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur.

  • Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur. Okolité štáty vraj majú škodu v stovkách miliónov či miliard, tvrdí Taraba.
  • Slovensko podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka odmietlo pomoc pri zvládaní povodní, ktorú ponúkla Ukrajina. Zároveň dodal, že Slovensko situáciu zvláda a pomoc nepotrebuje.
  • Po zastabilizovaní situácie plánuje štát naopak ponúknuť pomoc okolitým krajinám.

Citát: „Prednosta so samosprávou musia identifikovať rozsah škôd, následne prebieha proces overovania nákladov a na ministerstve vnútra sme po ukončení mimoriadnej situácie schopní do mesiaca-dvoch rovno už takúto sumu obciam poslať a obec samozrejme koordinuje tú pomoc aj s jednotlivými fyzickými osobami,“ ozrejmil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Širší kontext: Envirorezort chce podľa Tarabu pripraviť podobnú schému pomoci ako pri zemetrasení, ktoré v októbri 2023 zasiahlo východné Slovensko. „Minister Raši nás tiež informoval, že už je v debate so zahraničnými partnermi, ktorí sa budú snažiť, najmä Poliaci, využiť možnosť nealokovania niektorých eurofondov, aby to čo nevedia využiť išlo buď na kompenzačné mechanizmy pri povodniach alebo na rozšírenie protipovodňovej ochrany,“ doplnil Šutaj Eštok.

Obaja naznačili, že pri kompenzáciách bude kľúčová lokálna pomoc v obciach, nie škody spôsobené na chatách či záhradách postavených v záplavových oblastiach.

16. septembra 2024 o 15:53 Čas čítania 0:24 VIDEO: Pozri si, ako aktuálne stúpa hladina Dunaja. Čoskoro dosiahne úroveň 950 centimetrov VIDEO: Pozri si, ako aktuálne stúpa hladina Dunaja. Čoskoro dosiahne úroveň 950 centimetrov
Domov
Zdieľať
Diskusia