Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
dnes 20. septembra 2024 o 11:20
Čas čítania 0:39

Ceny benzínu či nafty prekvapujú čoraz viac. Vodiči tankujú za sumy ako pred vojnou na Ukrajine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nižšie sumy ovplyvnia rozpočty mnohých domácností aj firiem.

  • Cena benzínu Natural 95 klesla pod 1,5 eura za liter, čo je najnižšia úroveň od začiatku vojny na Ukrajine, informuje štatistický úrad.
  • Benzín aj nafta zlacňujú už desať týždňov v rade, pričom nafta je najlacnejšia od konca roka 2021.
  • Podľa štatistického úradu benzín zlacnel o štyri centy na 1,477 eura za liter, nafta klesla o 2,5 centa na 1,403 eura za liter.

Prečo je to dôležité: Pokles cien pohonných látok zmierňuje finančné zaťaženie mnohých domácností, ale aj firiem, čo môže byť kľúčové pre ich rozpočet.

Širší kontext: Klesanie cien benzínu a nafty je dôsledkom zníženia cien ropy na svetových trhoch. Ropa Brent, ktorá na jar stála viac ako 90 dolárov za barel, klesla v septembri pod 70 dolárov. Na Slovensku ceny ovplyvňuje aj ropa z Ruska, ktorú spracováva Slovnaft, a ceny, za ktoré palivo nakupujú predajcovia. Tento trend môže naďalej pozitívne vplývať na slovenský trh, ak sa ceny ropy na svetových trhoch udržia na nízkej úrovni.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

5. septembra 2024 o 12:50 Čas čítania 0:51 Analytik o cenách pohonných látok: Prognózy sú zatiaľ pozitívne, v najbližších týždňoch by mali zostať nízke Analytik o cenách pohonných látok: Prognózy sú zatiaľ pozitívne, v najbližších týždňoch by mali zostať nízke
30. augusta 2024 o 16:48 Čas čítania 1:00 Ceny pohonných hmôt stále klesajú. Benzín a nafta dosiahli nové minimá (+ graf) Ceny pohonných hmôt stále klesajú. Benzín a nafta dosiahli nové minimá (+ graf)
23. augusta 2024 o 11:08 Čas čítania 0:54 Dobrá správa pre slovenských šoférov. Ceny benzínu aj nafty na čerpacích staniciach klesli Dobrá správa pre slovenských šoférov. Ceny benzínu aj nafty na čerpacích staniciach klesli
Domov
Zdieľať
Diskusia