Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
dnes 24. septembra 2024 o 13:25
Čas čítania 1:02

Rusko reaguje na slová Zelenského o mieri. Tvrdí, že „špeciálnu vojenskú operáciu“ ukončia až potom, ako dosiahnu svoje ciele

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rusko reaguje na vyjadrenia Zelenského.

  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine bude ukončená hneď po tom, ako budú dosiahnuté ciele Ruskej federácie.
  • Peskov takto reagoval na otázku, ako Kremeľ vníma najnovšie vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mier je bližšie, ako by sa mohlo zdať.
  • Peskov vo svojom vyhlásení pre médiá pripomenul, že „každá vojna sa, tak či onak, končí mierom“. Dodal, že pre Rusko neexistuje žiadna alternatíva k dosiahnutiu svojich cieľov.

Prečo je to dôležité: Vyhlásenia Peskova opäť potvrdzujú, že Rusko nemieni ukončiť útočnú vojnu na Ukrajine. Hrozba rozmiestnenia ruských rakiet a jadrových skúšok je ďalšia z komunikačných stratégií Ruska, ktorej cieľom je zastrašenie.


Širší kontext: Pokiaľ ide o možné rozhodnutie Západu umožniť Ukrajine použiť západné rakety dlhého doletu hlboko v ruskom vnútrozemí, Peskov odkázal na vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina na ekonomickom fóre v Petrohrade. Putin vtedy uviedol, že ak by západné štáty dali Ukrajine takýto súhlas, Rusko by mohlo v dosahu USA a ich spojencov rozmiestniť svoje konvenčné rakety.


Peskov odkázaním na Putinovo vyjadrenie podľa Reuters reagoval na medializované špekulácie, že Kremeľ by sa mohol vzdať moratória na jadrové skúšky platného od postsovietskych čias. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov však v pondelok uviedol, že jadrové skúšky by boli možné, ale len ako reakcia na podobné kroky Spojených štátov.


Rusko od získania nezávislosti nevykonalo žiadne jadrové skúšky. Posledné testy uskutočnil Sovietsky zväz koncom 80. rokov minulého storočia. USA zastavili testy začiatkom 90. rokov. Zo všetkých krajín sveta uskutočnila jadrové testy v 21. storočí iba Severná Kórea.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

24. septembra 2024 o 8:24 Čas čítania 0:59 Zelenskyj čoskoro plánuje predstaviť „víťazný plán“ vojny s Ruskom. „Sme bližšie k mieru, ako si myslíme,“ vyhlásil Zelenskyj čoskoro plánuje predstaviť „víťazný plán“ vojny s Ruskom. „Sme bližšie k mieru, ako si myslíme,“ vyhlásil
9. septembra 2024 o 11:32 Čas čítania 1:06 Celý svetový poriadok je ohrozený nevídaným spôsobom, varujú šéfovia globálnych tajných služieb Celý svetový poriadok je ohrozený nevídaným spôsobom, varujú šéfovia globálnych tajných služieb
14. septembra 2024 o 18:01 Čas čítania 0:50 Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny
Domov
Zdieľať
Diskusia