Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
29. septembra 2024 o 8:16
Čas čítania 0:45

Aj na Slovensku sa vyskytuje vírus západonílskej horúčky. Odborníci vykonávajú monitoring komárov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborníci monitorujú komáre po celom Slovensku.

  • Úrad verejného zdravotníctva SR monitoruje prítomnosť nebezpečných vírusov, ako vírus západonílskej horúčky a Usutu, ktoré prenášajú miestne komáre.
  • Odborníci pri odchyte dokážu odobrať sliny komárov a zistiť tak, či sú nakazené a vírusom môžu nakaziť ľudí.
  • Monitoring už priniesol prvé výsledky. Vírus západonílskej horúčky zachytili v okrese Nové Zámky, vírus Usutu prenášajú komáre takmer na celom Slovensku.

Citát: „V priebehu prvých týždňov sa podarilo zachytiť vírus Usutu v Košiciach, Dunajskej Strede, Leviciach a Svidníku. Následne bol detegovaný aj v Prievidzi, Nových Zámkoch, Veľkom Krtíši a Senici. Netreba však podliehať panike. Väčšina infekcií je bezpríznaková a vážnejšie formy sa vyskytujú len u malého percenta infikovaných,“ povedala doktorka Viktória Čabanová.

Širší kontext: Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú vo svojich areáloch umiestnené lapače komárov. V tých sa nachádzajú karty napustené medom, ktoré lákajú najmä gravidné samičky, ktoré už sali krv, a preto môžu byť infikované. 

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

„Zmena klimatických podmienok totiž podporuje rozšírenie invazívnych druhov komárov so schopnosťou prenášať exotické ochorenia aj v krajinách s miernejším podnebím. Epidemiologická situácia sa preto v budúcnosti môže zmeniť a musíme byť pripravení zachytiť tieto ochorenia včas,“ dodala doktorka Tatiana Červeňová.

Prečítaj si aj tieto články: 

29. septembra 2024 o 7:36 Čas čítania 1:16 Muž sa v Česku nakazil krysou žltačkou. Ide o dôsledok masívnych povodní Muž sa v Česku nakazil krysou žltačkou. Ide o dôsledok masívnych povodní
28. septembra 2024 o 17:22 Čas čítania 0:45 Kliešte sú nebezpečné aj na jeseň. ÚVZ radí, ako sa im vyhneš Kliešte sú nebezpečné aj na jeseň. ÚVZ radí, ako sa im vyhneš
2. septembra 2024 o 18:45 Čas čítania 0:43 V Slovinsku hlásia pacientov so západonílskym vírusom. Nakazili ich komáre, ktoré sa usadili aj na Slovensku V Slovinsku hlásia pacientov so západonílskym vírusom. Nakazili ich komáre, ktoré sa usadili aj na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia