Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. septembra 2024 o 18:45
Čas čítania 0:43

V Slovinsku hlásia pacientov so západonílskym vírusom. Nakazili ich komáre, ktoré sa usadili aj na Slovensku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Slovinsku potvrdili prvé tri prípady nákazy západonílskym vírusom od roku 2018.

  • Traja ľudia sa v Slovinsku nakazili západonílskym vírusom. Všetky tri prípady nahlásili na severovýchode krajiny.
  • Dvoch nakazených prijali do univerzitnej nemocnice v Maribore, pričom obaja sa týmto vírusom, ktorý prenášajú komáre, nakazili v Slovinsku.
  • Ani jeden z prípadov nebol do Slovinska importovaný zo zahraničia.

Citát:„Jeden mal mierne symptómy a už sme ho prepustili. Priebeh ochorenia u druhého je však ťažší s istými komplikáciami, ktoré však nie sú život ohrozujúce,“ uviedla primárka infekčného oddelenia Božena Kotnik Kevorkijan.

Širší kontext: Naposledy v Slovinsku evidovali päť ľudí nakazených týmto vírusom v roku 2018. V roku 2017 a 2013 úrady hlásili po jednom prípade. Nákazu západonílskym vírusom tento rok už hlásili aj z Talianska, Chorvátska, Rakúska a Maďarska. Invázny ázijský komár tigrovaný, ktorý vírus prenáša, si vytvoril aj v Bratislave lokálnu populáciu. 

Inkubačná doba trvá 3 až 14 dní, u približne 80 % nakazených sa však nevyvinú žiadne príznaky. Za ohrozené skupiny sú považovaní ľudia starší než 50 rokov alebo osoby s oslabenou imunitou. Proti západonílskemu vírusu neexistuje vakcína. Nakazený však po prekonaní ochorenia získa pravdepodobne dlhodobú imunitu.

Prečítaj si aj tieto články:

3. júla 2024 o 11:53 Čas čítania 1:18 Invázny komár tigrovaný sa usídlil v Bratislave. Prenáša vírusy, jeho zastavenie je podľa vedcov na obyvateľoch Invázny komár tigrovaný sa usídlil v Bratislave. Prenáša vírusy, jeho zastavenie je podľa vedcov na obyvateľoch
23. júna 2024 o 17:12 Čas čítania 0:59 Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára Počet prípadov „horúčky lámajúcich kostí“ v Európe prudko rastie. Prenáša ho špeciálny druh komára
12. júna 2024 o 17:50 Čas čítania 0:36 MAPA: V Európe sa rýchlo šíria nebezpečné komáre. Prenášajú život ohrozujúcu horúčku MAPA: V Európe sa rýchlo šíria nebezpečné komáre. Prenášajú život ohrozujúcu horúčku
Domov
Zdieľať
Diskusia