Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Nina Miščíová TASR
dnes 6. októbra 2024 o 13:13
Čas čítania 0:46

Cena kuracieho mäsa pôjde na Slovensku hore. Za vajcia a hydinu si opäť priplatíme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Konsolidácia a transakčná daň sa premietnu do cien hydinových výrobkov.

  • Zvýšené náklady vyplývajúce z konsolidačného balíčka a dane z finančných transakcií sa premietnu do cien hydinových výrobkov.
  • Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára predpokladajú, že opatrenia vyplývajúce z konsolidačného balíka spôsobia nárast výrobných nákladov živej hydiny, hydinového mäsa a vajec.

Prečo je to dôležité: Balík konsolidačných opatrení, ktorý prijala vláda Roberta Fica, výrazne zvýši výdavky slovenským podnikateľom. Niekoľkotisícový nárast ročných nákladov spôsobí rast cien potravín, čo v konečnom dôsledku výrazne zaťaží aj spotrebiteľov. 

Citát: „Rovnako aj zavedenie transakčnej dane spôsobí firmám nárast ročných nákladov v desiatkach až stovkách tisícov eur, v závislosti od veľkosti firmy a jej tržieb. Tieto zvýšené náklady bude nevyhnutné v nasledujúcom roku premietnuť do našich odbytových cien výrobkov,“ priblížil Molnár. 

Širší kontextPoslanci NR SR vo štvrtok (3. 10.) definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku.

Jeho súčasťou je napríklad zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19-percentnej sadzby na niektoré položky. Zvýši sa aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

18. septembra 2024 o 7:58 Čas čítania 1:54 ZOZNAM: Za tieto potraviny zaplatíš po novom menej pre znižovanie daní. Pozri si kompletný prehľad ZOZNAM: Za tieto potraviny zaplatíš po novom menej pre znižovanie daní. Pozri si kompletný prehľad
18. septembra 2024 o 15:41 Čas čítania 0:56 Vláda zníži DPH na gastro. Opatrenie bude stáť až 110 miliónov eur Vláda zníži DPH na gastro. Opatrenie bude stáť až 110 miliónov eur
18. septembra 2024 o 14:20 Čas čítania 0:29 Zmeny k horšiemu: Slováci zaplatia ešte oveľa viac na poplatkoch za finančné transakcie, vláda schválila extra zvýšenie Zmeny k horšiemu: Slováci zaplatia ešte oveľa viac na poplatkoch za finančné transakcie, vláda schválila extra zvýšenie
Domov
Zdieľať
Diskusia