Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová SITA
dnes 14. októbra 2024 o 11:46
Čas čítania 1:17

Slovákov čaká drahšie tankovanie. Ceny palív na pumpách podľa analytikov vzrastú, uviedli aj detaily

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V porovnaní s inými štátmi strednej Európy platíme na Slovensku za palivá najviac okrem Rakúska.

  • Slovenskí motoristi sa musia pripraviť na drahšie tankovanie. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, trhové ceny ropy sa dostali na najvyššie úrovne od konca letných prázdnin.
  • Analytik predpokladá, že ceny benzínu sa budú pohybovať v najbližšom čase mierne nad 1 eurom a 50 centami a cena nafty presiahne 1 euro a 45 centov.
  • Podľa analytika 365.bank Tomáša Boháčka vývoj na európskom trhu neovplyvňuje len ropa, ale aj ekonomický výhľad, ktorý ostáva naďalej slabý, čo obmedzuje aj dopyt po palivách.

Citát: „V tejto situácii budú dôležité opäť maržové prírastky producentov/predajcov palív, ktoré vývoj zohľadňujú a preto by aj ceny na pumpách nemuseli nateraz tak agresívne reagovať ani na vyššie ceny ropy,“ podotkol Boháček. Domáce ceny palív zotrvali bez zmeny primárne v dôsledku čerpania cenovo nižších zásob ropy. „Naďalej však očakávame, že v nasledujúcom období by mali ceny rásť,“ dodal Boháček.

Širší kontext: Zdražovanie palív vidno aj v okolitých krajinách. Naďalej platí, že aj po zdražení bude možné natankovať z okolitých krajín EÚ benzín najlacnejšie v Česku a Poľsku, kde sa pohybuje nad 1 eurom a 40 centami. V Rakúsku motoristi tankujú už za viac ako 1 euro a 50 centov a podobné ceny majú aj v Maďarsku, Chorvátsku a Slovinsku.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Nafta ostane v stredoeurópskom regióne najlacnejšia v Českej republike, no jej cena sa odráža naspäť nad 1 euro a 35 centov a v prípade Poľska sa posunie výraznejšie nad 1 euro a 40 centov. V Rakúsku sa už tankuje nad 1 euro a 50 centov, čo bude čoskoro realitou aj v Maďarsku a Slovinsku.

V porovnaní s inými štátmi strednej Európy platíme na Slovensku za palivá najviac, okrem Rakúska, kde sú ceny ešte o 2 centy vyššie. Analytici predpokladajú, že ceny palív sa v najbližších týždňoch zvýšia, avšak dočasné zotrvanie domácich cien je spôsobené čerpaním lacnejších zásob. V prípade geopolitických udalostí sa ceny môžu zvýšiť ešte viac, zatiaľ čo ich pokles je možný pri deeskalácii konfliktov.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

9. októbra 2024 o 9:48 Čas čítania 0:29 Na pumpách možno očakávať skokový nárast cien. Cena paliva bude podľa analytika čoskoro vyššia Na pumpách možno očakávať skokový nárast cien. Cena paliva bude podľa analytika čoskoro vyššia
Domov
Zdieľať
Diskusia