Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
dnes 7. júla 2025 o 8:33
Čas čítania 1:01

Ako správne grilovať: Toto sú užitočné tipy, o ktorých si možno nepočul

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Ako správne grilovať: Toto sú užitočné tipy, o ktorých si možno nepočul
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Odborník radí, ako sa vyhnúť rizikám.

Pri grilovaní na záhrade či v prírode treba zvýšiť hygienickú bezpečnosť. Ľudia by mali dbať na čistotu rúk, náradia, náčinia, utierok a ochranu pred muchami a ďalším hmyzom. Opatrní treba byť aj pri rozmrazovaní mäsa.

Apeloval na to vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Marek Slávik. Pri zlej manipulácii s mäsom môže podľa jeho slov dôjsť ku kontaminácii, čo pre ľudí predstavuje zdravotné riziko.

„Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť. Napríklad v chladničke, avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko. Ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené,“ priblížil.

Prečo sa oplatí hliníková fólia?

Odborník odporučil pred grilovaním nakrájať mäso na tenšie plátky či menšie kúsky a predpripraviť ich naklepaním. „Skrátite tak čas grilovania a mäso sa prepečie rýchlejšie v strede. Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti,“ doplnil.

5. júla 2025 o 8:16 Čas čítania 3:58 Ficova vláda zaplatí za oslavy Cyrila a Metoda 750 000 eur. Toto všetko mohli Slovensku za rovnaký rozpočet doručiť Ficova vláda zaplatí za oslavy Cyrila a Metoda 750 000 eur. Toto všetko mohli Slovensku za rovnaký rozpočet doručiť

Ľuďom poradil, aby používali hliníkovú fóliu alebo tácku na pečenie. „Zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite tvorbu nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov,“ ozrejmil. Zdôraznil, že používať treba len drevené uhlie alebo brikety na grilovanie.

„Nikdy nepoužívajte napríklad drevo natreté farbou, pretože vzniká nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok,“ podotkol.

Slávik zároveň apeloval na ľudí, aby počas grilovania oddeľovali surové potraviny a tepelne upravené pokrmy. „Aby ste zabránili krížovej kontaminácii,“ povedal. Odporučil čo najrýchlejšiu konzumáciu pokrmu po príprave. „Nenechávajte ho stáť pri vonkajšej teplote,“ dodal.

27. augusta 2022 o 12:30 Čas čítania 7:17 TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov? TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov?
23. júna 2025 o 17:00 Čas čítania 5:27 TEST špekačiek: Prečo kolegovia ofrflali tú s najvyšším obsahom mäsa a za ktorým lacným prekvapením sa zalizovali? TEST špekačiek: Prečo kolegovia ofrflali tú s najvyšším obsahom mäsa a za ktorým lacným prekvapením sa zalizovali?
2. júla 2025 o 16:38 Čas čítania 1:42 REBRÍČEK: Toto sú štyri najhoršie české pivá. Pri návšteve u susedov by si sa mal týmto značkám podľa hlasujúcich vyhnúť REBRÍČEK: Toto sú štyri najhoršie české pivá. Pri návšteve u susedov by si sa mal týmto značkám podľa hlasujúcich vyhnúť
grilovačka
Zdroj: Unsplash / Vincent Keiman
Domov
Zdieľať
Diskusia