Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. apríla 2023 o 17:50
Čas čítania 1:06

Sme hlboko pod priemerom. Až 60 % pacientov v slovenských nemocniciach je ohrozených podvýživou, varuje nový prieskum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V slovenských nemocniciach chýba nutričný manažment, pacienti sú ohrození podvýživou.

V slovenských nemocniciach chýba systém nutričného manažmentu, dve tretiny pacientov sú ohrozené podvýživou. Na utorkovej tlačovej konferencii na to upozornila Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV). Vyzýva rezort zdravotníctva na riešenie problému.

„Podľa výsledkov prieskumu, ako aj na základe skúseností lekárov je situácia v slovenských nemocniciach alarmujúca. Vyzývame preto Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v nemocniciach zaviedlo funkčný model nutričného manažmentu. Je potrebné vytvoriť správne postupy, štandardy a funkcie v nemocniciach a prepojiť ich so systémom vzdelávania,“ vyhlásil prezident spoločnosti Juraj Krivuš. Poukázal na to, že v nemocniciach chýba rola nutričného terapeuta a neexistuje ani skríning stavu výživy pacientov pri prijatí alebo prepustení z nemocnice.

Podvýživa ohrozuje až dve tretiny pacientov

Z prieskumu, ktorý SSPEV realizovala v ôsmich slovenských nemocniciach, vyplýva, že podvýživa ohrozuje dve tretiny pacientov. „Normálny stav mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 percenta pacientov a 23,5 percenta už trpelo podvýživou,“ priblížil Krivuš.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Výskum bol realizovaný na vzorke 752 pacientov z rôznych oddelení, najmä na chirurgickom a neurologickom, internom, onkologickom či na geriatrii. Odborníci upozornili, že podvýživa u pacientov zvyšuje chorobnosť, predlžuje rekonvalescenciu, predlžuje pobyt v nemocnici a ovplyvňuje ich kvalitu života.

„S tým sú spojené aj zvýšené nároky na zdravotnícky personál a náklady na liečbu,“ doplnil Krivuš. Ozrejmil, že správny nutričný manažment dokáže skrátiť čas hospitalizácie o viac ako tri dni, znížiť percento komplikácií o polovicu, ako aj znížiť mortalitu pacientov až o štvrtinu.

V porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únii je na tom Slovensko horšie. „V celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice. Na Slovensku je v stave ohrozenia alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient,“ priblížil Krivuš.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Oto Polska Blog
Domov
Zdieľať
Diskusia