Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. apríla 2023 o 17:50
Čas čítania 1:06

Sme hlboko pod priemerom. Až 60 % pacientov v slovenských nemocniciach je ohrozených podvýživou, varuje nový prieskum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V slovenských nemocniciach chýba nutričný manažment, pacienti sú ohrození podvýživou.

V slovenských nemocniciach chýba systém nutričného manažmentu, dve tretiny pacientov sú ohrozené podvýživou. Na utorkovej tlačovej konferencii na to upozornila Slovenská spoločnosť parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV). Vyzýva rezort zdravotníctva na riešenie problému.

„Podľa výsledkov prieskumu, ako aj na základe skúseností lekárov je situácia v slovenských nemocniciach alarmujúca. Vyzývame preto Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v nemocniciach zaviedlo funkčný model nutričného manažmentu. Je potrebné vytvoriť správne postupy, štandardy a funkcie v nemocniciach a prepojiť ich so systémom vzdelávania,“ vyhlásil prezident spoločnosti Juraj Krivuš. Poukázal na to, že v nemocniciach chýba rola nutričného terapeuta a neexistuje ani skríning stavu výživy pacientov pri prijatí alebo prepustení z nemocnice.

Podvýživa ohrozuje až dve tretiny pacientov

Z prieskumu, ktorý SSPEV realizovala v ôsmich slovenských nemocniciach, vyplýva, že podvýživa ohrozuje dve tretiny pacientov. „Normálny stav mala iba niečo viac ako tretina pacientov, v riziku podvýživy bolo 40,6 percenta pacientov a 23,5 percenta už trpelo podvýživou,“ priblížil Krivuš.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Výskum bol realizovaný na vzorke 752 pacientov z rôznych oddelení, najmä na chirurgickom a neurologickom, internom, onkologickom či na geriatrii. Odborníci upozornili, že podvýživa u pacientov zvyšuje chorobnosť, predlžuje rekonvalescenciu, predlžuje pobyt v nemocnici a ovplyvňuje ich kvalitu života.

„S tým sú spojené aj zvýšené nároky na zdravotnícky personál a náklady na liečbu,“ doplnil Krivuš. Ozrejmil, že správny nutričný manažment dokáže skrátiť čas hospitalizácie o viac ako tri dni, znížiť percento komplikácií o polovicu, ako aj znížiť mortalitu pacientov až o štvrtinu.

V porovnaní s ostatnými štátmi Európskej únii je na tom Slovensko horšie. „V celoeurópskom meradle je v riziku podvýživy v priemere každý štvrtý pacient prijatý do nemocnice. Na Slovensku je v stave ohrozenia alebo v riziku podvýživy viac ako každý druhý pacient,“ priblížil Krivuš.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wiki Commons/Oto Polska Blog
Domov
Zdieľať
Diskusia