Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
20. apríla 2023, 16:15
Čas čítania 0:51

SaS chce chrániť zdravie žien, novým zákonom presadzuje interrupčnú tabletku. Takto návrh odôvodňuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko je jednou z mála krajín, kde interrupčná tabletka nie je zavedená.

Poslanci zo strany SaS predložili do parlamentu návrh zákona, ktorý by zaviedol používanie interrupčnej tabletky. Podľa dôvodovej správy súčasná úprava zákona nespomína, či umelé prerušenie tehotenstva musí byť vykonané chirurgicky alebo medikamentózne. Na Slovensku sa vykonáva iba výlučne chirurgický postup, ktorý môže ohrozovať zdravie žien. 

Poslanci priznávajú, že podávanie tabletky chcú presadiť zákonom najmä z dôvodu, aby ju v budúcnosti nemohli konzervatívni politici stiahnuť. 

„Aj preto považujeme za dôležité, aby sa tento spôsob dostal priamo do zákona, aby ho nemohli ministerskí úradníci svojvoľne opäť zakázať v takej citlivej otázke obyčajnou vyhláškou len na základe politických vplyvov radikálne konzervatívnych politikov, ktorí vo svojom presvedčení o svojej jedinej pravde neváhajú riskovať životy a zdravie žien a ich budúcich potomkov,“ píšu. 

Tabletka je bezpečnejšia ako chirurgický zákrok 

Riziko podania interrupčnej tabletky je menej závažné a zriedkavé. Problémom pri chirurgickom zákroku je aj lokálna či celková anestézia, ktorá je pre telo neprirodzená. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Štúdie potvrdili, že pri chirurgickej interrupcii je oproti medikamentóznej vyššie riziko predčasného pôrodu v ďalších tehotenstvách o 90 % pred 28. týždňom. Zvyšuje sa tiež riziko krvácania po pôrode v nasledujúcej gravidite a riziko vcestnej placenty, čo je život ohrozujúci stav,“ píše sa v správe. 

Lekári či vedci v súčasnosti odporúčajú vykonávanie medikamentóznej interrupcie. V roku 2023 neponúkajú medikamentóznu formu interrupcie len Cyprus, Maďarsko, Poľsko, Litva, Malta a Slovenská republika. 

Domov
Zdieľať
Diskusia