Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. apríla 2023 o 14:06
Čas čítania 0:58

Slováci sú finančne negramotní: žijú na dlh, no približne 60 % ľudí nevie, čo je úrok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Informácie vyplývajú z prieskumu 365.bank, ktorého cieľom bolo zistiť úroveň finančnej gramotnosti Slovákov v oblasti čerpania úverov.

So spotrebným úverom má skúsenosť približne polovica Slovákov, no viac ako 50 % nevie, čo je ročná percentuálna miera nákladov (RPMN). Zároveň asi 60 % opýtaných nevedelo správne odpovedať na otázku, čo je úrok. Vyplýva to z prieskumu 365.bank, ktorého cieľom bolo zistiť úroveň finančnej gramotnosti Slovákov v oblasti čerpania úverov.


„Percentuálna hodnota RPMN býva vyššia ako úroková sadzba a pre spotrebiteľa je táto cifra najdôležitejšia, keďže vie podľa nej vyčísliť, koľko ho bude úver dokopy stáť,“ upozornila Linda Valko Gáliková z 365.bank. Pri čerpaní spotrebného úveru sa však zhruba 40 % Slovákov rozhoduje podľa výšky úrokovej sadzby.


Pojem „úroková sadzba“ však nevedelo definovať 60 % respondentov. Iba jeden z desiatich ľudí správne odpovedal na otázku, v akej výške sa úrokové sadzby pohybujú. Banka pripomenula, že vývoj úrokových sadzieb je ovplyvnený sadzbou Európskej centrálnej banky. Tá úrokovú sadzbu od leta minulého roka postupne zvyšuje s cieľom tlmiť vysokú infláciu v eurozóne.


Necelá polovica respondentov v prieskume správne definovala istinu ako sumu peňazí, ktoré si dlžník požičal od banky. Iba 38 % vedelo definovať skratku p. a., ktorá označuje ročnú úrokovú sadzbu.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Len dve pätiny opýtaných rozumeli tomu, že spočiatku tvorí väčšiu časť splátky úrok a menšiu časť splátka istiny. Pomer sa časom mení a na konci lehoty splatnosti predstavuje väčšiu časť splátka istiny a menšiu splátka úroku.


„V praxi to znamená, že ak chce klient úver refinancovať pred lehotou jeho splatnosti, nemusí sa to vyplatiť, keďže opätovne začne splácať z väčšej časti práve výšku úroku a nie istiny,“ upozornila Valko Gáliková.

Domov
Zdieľať
Diskusia