Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kristýna Dobiášová
27. apríla 2023, 19:23
Čas čítania 0:38

5 československých halierov z roku 1924 má hodnotu viac ako 60-tisíc eur. Minci na hodnote pridalo tajomstvo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jej vyvolávacia cena bola o polovicu nižšia.

Vzácny päťhaliernik z roku 1924 vydražili v rámci jubilejnej aukcie za viac ako 60-tisíc eur. Vyvolávacia cena mince bola 30-tisíc eur. Ide o najzáhadnejšiu československú mincu, pretože nie je jasné, prečo ju vlastne vyrazili. Informácie o aukcii vyplývajú zo správy aukčného domu Macho & Chlapovič. 

„Naša výročná 30. aukcia bola veľmi úspešná. Zaznamenali sme rekordnú účasť, záujem o numizmatické predmety neustále rastie,“ okomentoval Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič. 

Vydražený halier je opradený tajomstvami. V roku 1924 totiž nebolo plánované žiadne razenie takejto mince. Napriek tomu sa na trhu objavilo niekoľko päťhaliernikov z tohto roka. Podobnú mincu vydražili aj v roku 2010 za viac ako 20-tisíc. Vyvolávacia cena bola vyše 9-tisíc. Takýchto mincí existuje iba niekoľko desiatok.

Najdrahší kúsok na aukcii stál 312-tisíc eur

Najdrahším kúskom, ktorý mohli záujemci vydražiť, bol päťdukát Leopolda I. z roku 1675. „Kabinetný kus s nádhernou patinou a zrkadlovým leskom v plochách mal vyvolávaciu cenu 200-tisíc eur. Cena v aukcii dosiahla 312-tisíc,“ dodal Macho.

Pětihaléř z roku 1924
Zdroj: Macho & Chlapovič
Domov
Zdieľať
Diskusia