Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
10. mája 2023 o 18:30
Čas čítania 1:19

POČASIE: Slovákov trápi sucho, teploty budú zajtra poriadne kolísať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predpoveď počasia pre Slovensko na štvrtok 11. mája.

Príjemné jarné počasie nám vydrží na väčšine územia Slovenska. Vo štvrtok 11. mája očakávaj denné teploty 14 až 19 stupňov Celzia, a bude prevažne oblačno. Počas zajtrajšieho dňa však bude platiť aj výstraha prvého stupňa.

SHMÚ varuje pred mrazom vo vegetačnom období. Ten predstavuje ohrozenie pre vegetáciu nižšieho vzrastu. Vo výške päť centimetrov nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus jeden až mínus päť stupňov Celzia. Výstraha platí pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj.

Kompletná predpoveď počasia:

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov Celzia.
Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov Celzia.
Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov Celzia.

Počasie na horách:
Vo výške 1 000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 13 stupňov Celzia.
Vo výške 1 500 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 8 stupňov Celzia.
Vo výške 2 000 m prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 0 a najvyššia denná 5 stupňov Celzia.

Leto ešte neprišlo, ale horúčavy už trápia niektoré slovenské regióny

Len nedávno sme na Slovensku zaznamenali prvý letný deň s teplotou nad 25 stupňov. Banskobystrický samosprávny kraj v stredu oznámil, že pre extrémne horúčavy a sucho v južných regiónoch už eviduje problémy.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Dôsledky sa prejavujú najmä znížením úrody, nedostatkom vody či vysychaním korýt. Pre TASR to uviedol Marek Mačica z oddelenia komunikácie kraja v reakcii na analýzu Inštitútu environmentálnej politiky, podľa ktorej patria okresy na juhu BBSK k oblastiam ohrozeným extrémnymi horúčavami a suchom.

Tieto dôsledky sú ďalekosiahle od priameho vplyvu a prehrievania miest a prenikania nových druhov živočíchov, najmä hmyzu, cez vysychanie porastov, ktoré sú náchylnejšie na škodcov a tak znižujú úrodu a spôsobujú priame ekonomické škody, ktoré potom vplývajú na spoločnosť a demografiu, priblížil kraj. Najvyššie počty suchých dní za rok očakávajú v okresoch Revúca, Poltár a Rimavská Sobota.

Domov
Zdieľať
Diskusia