Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
16. mája 2023, 22:06
Čas čítania 1:48

ANALÝZA: Slovenský Facebook je plný hejtu, na týchto typoch stránok ho nájdeš najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Viac ako 15 % komentárov na slovenskom Facebooku sú tzv. hejty, teda nenávistné komentáre. Najčastejšie sa objavujú pod príspevkami médií.

Nová analýza nenávistných prejavov na slovenskom Facebooku ukázala, že až 15 % všetkých komentárov sú hejty. Umelá inteligencia softvéru TrollWall posúdila viac ako pol milióna komentárov pod príspevkami zo 428 facebookových profilov v rôznych oblastiach. Pozerala sa pri tom na komentáre napísané v prvej polovici apríla 2023. „Výsledky analýzy ukazujú, že viac ako 15 % všetkých komentárov na Facebooku obsahuje nenávistné prejavy či vulgarizmy,“ hovorí spoluzakladateľ TrollWall Pavol Bujňák. 

Metodológiu aj podrobnejšie výsledky nájdeš v analýze dostupnej na webe iniciatívy.

bezhejtu
Zdroj: TS/#bezhejtu

Diskusie plné hejtu

Najmenší podiel hejtu v komentároch mali facebookové stránky, ktoré súvisia so športom (4,92 %), či stránky firiem (1,21 %) a neziskových organizácií (6,77 %). Najmä pri firmách je číslo ovplyvnené zrejme tým, že zvyčajne majú ľudí aj technologické riešenia na čistenie diskusií pod príspevkami. Softvér, ktorý komentáre analyzoval, bral do úvahy len verejne dostupné príspevky a komentáre v čase zbierania dát.

14. decembra 2023, 10:00 Čas čítania 6:45 Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš

Jeden z najhorších výsledkov majú médiá. Na 75 stránkach rôznych denníkov, online portálov, rádií, televízií aj bulváru analyzovali viac ako 300-tisíc komentárov. Z tých bolo 16,07 % hejterských, teda takmer 50-tisíc.

bezhejtu
Zdroj: TS/#bezhejtu

Množstvo hejtu je aj pod príspevkami dezinformačných médií. V rámci analýzy sem zaradili tie, ktoré sú na webe konšpirátori.sk, a tie, ktoré tento obsah pravidelne prezdieľavajú. Na 14 stránkach skontrolovali viac ako 20-tisíc komentárov a až 34,17 % (viac ako 6-tisíc) z nich boli hejtom.

bezhejtu
Zdroj: TS/#bezhejtu

Nenávisť kvitne aj pod príspevkami politických stránok. Analyzovali 20 stránok a našli na nich viac ako 20 % hejtu.

bezhejtu
Zdroj: TS/#bezhejtu

Hejt vplýva na naše mentálne zdravie

Nenávistné prejavy na internete majú veľký dosah na spoločnosť, ale aj na psychické zdravie jednotlivcov. Či už tých, ktorí sú obeťami hejtu, alebo komunitných manažérov, ktorí prečítajú násobne viac hejtu. 

„Len za minulý rok nás takmer každý deň žiadal niekto o pomoc v súvislosti s hate speechom. Mladí nám hovoria, často na hrane života a smrti, že nevládzu ďalej odolávať útokom, ktoré sa na nich valia bez prestávky, pretože online prostredie žije 24 hodín denne. Že sú úplne vyčerpaní, rezignovaní, nemajú možnosti, ako to zastaviť,“ hovorí Marek Madro, psychológ a šéf psychologickej poradne IPčko.

2. októbra 2023, 16:00 Čas čítania 1:33 KVÍZ: Dokážeš rozlíšiť podvod od reality? Zisti, či rozoznáš všetky správy internetových podvodníkov KVÍZ: Dokážeš rozlíšiť podvod od reality? Zisti, či rozoznáš všetky správy internetových podvodníkov

Oprávnenie upratať diskusiu majú iba administrátori konkrétnej stránky alebo profilu. Firmy, organizácie, inštitúcie či influenceri tak môžu robiť osobne, najať si brigádnikov, profesionálnu agentúru alebo využívať technologické riešenia.

Práve na to sa sústreďuje iniciatíva #bezhejtu, ktorá mobilizuje firmy, organizácie, médiá aj verejné inštitúcie a iných majiteľov veľkých profilov na sociálnych sieťach. Dosiahnuť slušnú spoločnosť a konštruktívne diskusie chce dosiahnuť odstraňovaním nenávistných prejavov online.

Iniciatíva začína 16. mája 2023 a medzi štartujúcimi členmi sú verejné inštitúcie, ako napr. Policajný zbor SR, Kancelária prezidentky SR, mestá Bratislava, Košice, Žilina, Nitra, Úrad na ochranu oznamovateľov či plán obnovy. Zapojili sa aj mnohé firmy, napríklad O2 Slovakia, 365 banka, Profesia, Henkel Slovensko, SHELL Slovakia a ďalšie. Celý zoznam aktuálnych členov je dostupný na webe iniciatívy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia