Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
17. mája 2023, 11:58
Čas čítania 0:31

U našich susedov zdražie ročná diaľničná známka až o 50 %. Priplatia si aj Slováci na cestách, novinkou je jednodňová známka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Česko sa rozhodlo výrazne zvýšiť cenu ročnej diaľničnej známky.

Minister dopravy ČR Martin Kupka zverejnil cenník diaľničných známok, ktorý bude u našich susedov platiť od 1. marca roku 2024. Za diaľničnú známku na jeden deň budú vodiči platiť 200 českých korún (podľa aktuálneho prepočtu 8,45 eura) a za diaľničnú známku na 10 dní zaplatia 270 kč (11,41 eura). 

Cenu ročnej diaľničnej známky, ktorá stála 1 500 kč (63,30 eura), stanovili na 2 300 kč (97,17 eura). V tomto prípade ide až o 53-percentný nárast. Naďalej však platí, že vodiči elektromobilov sú od platenia diaľničných známok oslobodení.

Ďalšie zvyšovanie cien diaľničných známok plánujú v Česku od roku 2025 určovať podľa valorizácie. „Ceny známok od roku 2025 bude stanovovať automatická valorizácia, ktorá bude pracovať podľa kritérií spotrebiteľských cien a rozširovania diaľničnej siete. Vodiči tak budú presne vedieť, za čo platia,“ uviedol český šéf rezortu dopravy. 

Česko
Zdroj: MD ČR
Domov
Zdieľať
Diskusia