Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
17. mája 2023, 15:02
Čas čítania 3:30

Tiger tam dohrýzol ženu, majiteľ ponúkal mláďatá za 5 000 €. Ranč pri Žiline, kde lev zabil muža, má na konte plno škandálov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ranč pri Žiline mal výnimku na chov nebezpečných zvierat do roku 2019, následne ju štát odmietol predĺžiť.

Neďaleko Žiliny sa nachádza areál, ktorý je plný exotických zvierat. Tigre, levy či ťavy si na ranč pri Žiline prichádzali pozrieť tisícky ľudí ročne. Návštevníci mali možnosť dostať sa do bezprostrednej blízkosti divokých šeliem, dokonca si ich za príplatok mohol aj kŕmiť.

Tento chov sa napokon stal osudným majiteľovi areálu, ktorého lev usmrtil počas kŕmenia. Muž šiel nakŕmiť svojho obľúbeného leva, a tak vošiel do klietky spolu s potravou, no z výbehu sa už živý nevrátil. Zamestnanci ranča okamžite privolali záchranárov, na miesto vzápätí dorazili aj policajné hliadky, ale k mužovi sa dlhé hodiny nemohli dostať.

16. mája 2023, 20:33 Čas čítania 0:37 Nové detaily o usmrtení majiteľa ZOO pri Žiline. Lev ležal na mužovom bezvládnom tele, záchranári čakali hodiny na jeho uspatie Nové detaily o usmrtení majiteľa ZOO pri Žiline. Lev ležal na mužovom bezvládnom tele, záchranári čakali hodiny na jeho uspatie

Lev majiteľa areálu roztrhal na kusy. Zviera si potom sadlo na jeho bezvládne telo, takže zakročiť musel veterinár, ktorý leva uspal. Vo výbehu našli záchranári mŕtveho muža aj odtrhnutú nohu, leva nakoniec veterinár usmrtil.

Obrovská tragédia zaskočila Slovensko, no ani zďaleka to nie je prvýkrát, keď sa ranč pri Žiline dostal do médií. V minulosti mal viacero problémov a nad majiteľom Jozefom Bajánkom celé roky viselo viacero podozrení z toho, že chov šeliem nerobí len pre radosť. Ranč už v minulosti dostal zákaz chovu šeliem.

lev
Zdroj: PZ SR/Facebook/Ranč pri Žiline

Tiger žene v roku 2019 dohrýzol ruku

V roku 2019 sa na ranči pri Žiline stal prvý medializovaný incident s mačkovitou šelmou. Návštevníčka, ktorej priateľ pracoval na ranči ako ošetrovateľ zvierat, strčila ruku do výbehu s tigrom, ktorý zareagoval ako prirodzený lovec a žene sa okamžite do ruky zahryzol. Zviera chcela pohladkať, ale zrejme nečakala, že okamžite zaútočí. 

„V piatok sme na urgente prijali ženu so závažným poranením v oblasti lakťa, ktorá okamžite podstúpila chirurgický zákrok. Momentálne je hospitalizovaná, už v stabilizovanom stave,“ uviedla vtedy hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Žiline Lenka Záteková, ktorá potvrdila ženine zranenia.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Polícia po incidente začala vyšetrovanie a zistila, že klietka s tigrom sa nachádza v zóne, ktorá nie je prístupná pre verejnosť. „Podľa zistených informácií mala 29-ročná žena vojsť do zakázanej časti ranča cez vstupnú bránu, ktorá nebola uzamknutá. Dostala sa k plotu ohrady, za ktorou sa nachádzali tri tigre,“ informovala vtedy policajná hovorkyňa.

Podľa zistení Pravdy majiteľ ranča Jozef Bajánek v minulosti viackrát zobral tigrie mláďatá na vôdzke na prechádzku mimo areálu pri obci Oškerda. Miestni obyvatelia dokonca tvrdili, že okolo roku 2016 na ranči tiger jedného muža pohrýzol do oblasti tváre, ale tento incident vraj majiteľ ututlal.

V roku 2020 sa meno Bajánka spájalo s kauzou, keď sa influencerka Zuzana Plačková prechádzala s mláďaťom tigra na vôdzke pomedzi paneláky v Petržalke. 

16. júla 2020, 22:14 Čas čítania 1:33 Za gram tigrieho bujónu 50 €. Aj Plačková sa fotila so šelmou, ktorú množia na Slovensku, aby na nej zarobili Za gram tigrieho bujónu 50 €. Aj Plačková sa fotila so šelmou, ktorú množia na Slovensku, aby na nej zarobili

Tigrie mláďatá po 5 000 eur

V roku 2020 prepukol na slovenskom internete škandál, ktorý vyvolal článok Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Reportéri sa vybrali navštíviť práve ranč pri Žiline, ale ich cieľom nebolo hladkanie a kŕmenie tigrov za poplatok. Zo zistení ICJK vyplynulo, že Bajánkov ranč patrí medzi najväčších množiteľov tigrov na Slovensku.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia