Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. mája 2023, 12:32
Čas čítania 1:06

Vynikajúce správy pre Slovákov, rast cien je už konečne za vrcholom. Vieme, kedy by mali výraznejšie klesnúť ceny potravín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Inštitút finančnej politiky prišiel s pozitívnou prognózou.

Inflácia sa na Slovensku v apríli spomalila na 13,8 percenta, pokles rastu cien zaznamenali aj potraviny. Vývoj v posledných mesiacoch na Slovensku a v zahraničí signalizuje, že rast cien je už za vrcholom. V prehľade aktuálneho ekonomického vývoja to konštatoval Inštitút finančnej politiky IFP ministerstva financií.


Pripomenul, že medziročné tempo rastu cien sa v apríli spomalilo o jeden percentuálny bod. Vývoj stále ovplyvňujú najmä vyššie ceny potravín a energií, vysoké sú však aj rasty cien ostatných tovarov a služieb.

„Vývoj za posledné mesiace naznačuje, že rast cien v zahraničí je už za vrcholom. Aj keď ceny niektorých agrokomodít (slnečnica, repka, mlieko, maslo) už vykazujú pokles, ceny potravín pravdepodobne výraznejšie klesnú až v druhej polovici roka,“ avizoval IFP.

Zamestnanosť jemne poklesla

Európska komisia vo svojej aktuálnej jarnej prognóze zrevidovala odhad rastu hrubého domáceho produktu eurozóny aj väčšiny krajín Únie na tento rok nahor. Dôvodom je lepšia výkonnosť v prvom kvartáli roka, ako sa očakávalo.


„Úspešné presmerovanie energetických zdrojov, ale aj rýchlo sa uvoľňujúce dodávateľské reťazce prispeli k silnejšiemu rastu. Pozitívnym faktorom bol aj pokles cien energetických komodít. Brzdou rastu zostávajú vysoké úrokové sadzby, ktoré budú na horizonte prognózy negatívne vplývať na vládne aj súkromné investície,“ upozornili analytici z rezortu financií.


Zamestnanosť na Slovensku v prvom štvrťroku medzikvartálne poklesla o 0,1 percenta. Pokles tak podľa inštitútu potvrdil predbežné indikátory, ktoré v posledných mesiacoch naznačovali spomalenie na trhu práce.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Zotavenie zamestnanosti z krízy covid-19 tak zastavilo tesne pod hodnotami zo záveru roka 2019 a nebyť cudzincov, v minulom roku by bol rast zamestnanosti nižší až o tretinu. Pozitívne signály nevysielajú ani rýchle údaje zo Sociálnej poisťovne, ktoré v apríli ukazujú medzimesačný pokles zamestnaneckých vzťahov o 0,1 percenta,“ dodal IFP.

Potraviny
Zdroj: Wikimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia