Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. mája 2023, 10:59
Čas čítania 0:53

Rusko sa pokúša zastrašiť Medzinárodný trestný súd. Ten posiela Putinovi odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusku prekáža, že Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na ich prezidenta.

Medzinárodný trestný súd v sobotu uviedol, že sa nenechá vo svojej činnosti odradiť tým, že jeho hlavného žalobcu Karima Khana zaradili v Rusku na zoznam hľadaných osôb.

Ocitol sa na ňom po vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí. Informuje o tom agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.


„Medzinárodný trestný súd považuje tieto opatrenia za neprijateľné. Súd bude naďalej neochvejne vykonávať svoj zákonný mandát zaistiť zodpovednosť za najvážnejšie zločiny,“ píše sa vo vyhlásení súdu sídliaceho v holandskom Haagu.


Fotografia britského právnika Khana sa v piatok objavila v databáze ruského ministerstva vnútra. Poznámka pri nej uvádza, že sa narodil 30. marca 1970 v škótskom Edinburghu, nešpecifikuje však obvinenia voči nemu.


Medzinárodný trestný súd v sobotňajšom vyjadrení uviedol, že „si je vedomý a je hlboko znepokojený neoprávnenými a neodôvodnenými donucovacími opatreniami... zo strany orgánov Ruskej federácie“. Vo vyhlásení vyzval 123 štátov, ktoré ratifikovali zmluvu o vytvorení Medzinárodného trestného súdu, aby „zvýšili úsilie o ochranu tohto súdu, jeho predstaviteľov a zamestnancov“.


Medzinárodný trestný súd vydal 17. marca zatykač na Putina a na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že sú zodpovední za nezákonné deportácie obyvateľstva vrátane detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, čo sa považuje za vojnový zločin. Rusko nie je členom Medzinárodného trestného súdu a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev
Domov
Zdieľať
Diskusia