Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
27. mája 2023, 14:00
Čas čítania 0:47

Veľkej skupine Slovákov pozastavia exekúcie. Mnohým budú môcť exekútori strhávať menej peňazí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom je zvýšenie životného minima.

V dôsledku zvýšenia životného minima budú exekútori strhávať dôchodcom menej peňazí. Životné minimum sa zvýši zo súčasných 234,42 eura na 268,88 eura mesačne. Dôchodcom však musí zostať po vyplatení dlhov až 140 % zo životného minima, teda 376,43 eura. Penzistom teda síce mesačne zostane viac peňazí, no dlh budú splácať dlhší čas. Niektorým sa exekúcia môže úplne zastaviť. Zníženie či úplné zastavenie exekúcie dôchodcovia pocítia v auguste 2023, píše Finsider

Exekúcie však môžu byť opäť spustené pri valorizácii dôchodkov v januári 2024. Peniaze navyše, ktoré vďaka takzvanej dôchodcovskej inflácii penzisti dostanú, im zoberie exekútor. Vyššia penzia môže preto opäť spustiť exekúciu, ktorú júlová zmena životného minima zastavila. 

Modelové situácie

Penzista dostáva dôchodok 700 eur a žije sám. Exekútorovi spláca dlh na splátkach úveru vo výške 1 000 eur. Penzistovi sa z dôchodku odčíta chránená suma 376,43 eura. Výsledok sa rozdelí na tretiny, z čoho jedna poputuje na exekúciu. Do júla exekútor od dôchodcu vymáhal 124 eur, od júla to bude len 107 eur. Dlh však bude splácať dlhšie.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Niektorým dôchodcom sa však exekúcia skončí. Pokiaľ penzista dostáva dôchodok 370 eur, exekúciu mu dočasne zastavia. Doposiaľ musel platiť 13 eur. Dlh sa však nevymaže a po valorizácii sa exekúcie opäť obnovia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia