Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. mája 2023 o 13:48
Čas čítania 0:43

Na diaľnici by mala byť maximálna rýchlosť 60 km/h, navrhuje švajčiarsky expert. Má na to jasné dôvody, ktoré teraz vysvetľuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Expert chce ľudí prinútiť, aby presadli z osobných áut do verejnej dopravy.

Na diaľniciach by sa malo jazdiť maximálne rýchlosťou 60 km/h, aby sme ľudí odradili od šoférovania. Tento kontroverzný názor najnovšie prezentoval profesor Vincent Kaufmann zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne, ktorý sa špecializuje na výskum mobility, informuje portál Blick.ch.

Dôvod je podľa neho jasný, ľudí chce z osobných áut prinútiť presadnúť do verejnej dopravy. „Zistili sme, že maximálna kapacita diaľnic je dosiahnutá pri rýchlosti 60 km/h. Pri rýchlosti 60 km/h by trasu Ženeva – Lausanne vodičom trvalo prejsť 1 hodinu a 10 minút namiesto 45 minút. Zníženie povolenej rýchlosti na diaľnici na 60 km/h by znamenalo, že by ľudia jazdili menej,“ vysvetlil svoj zámer profesor.

Švajčiarsky minister dopravy Albert Rösti navrhoval rozšíriť diaľnice o ďalšie pruhy, aby sa zredukovala hustota premávky a zmenšili zápchy. Spolková rada krajiny sa rozhodla neakceptovateľnú dopravnú situáciu riešiť rozšírením diaľnice A1 na minimálne šesť pruhov v úsekoch Bern – Zürich a Lausanne – Ženeva.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Toto rozhodnutie je podľa Kaufmanna v rozpore s parížskou klimatickou dohodou. Ľudstvo podľa neho nerobí dostatočne veľa na to, aby dosiahlo ciele vytýčené v tejto dohode, a tak bude potrebné pristúpiť k drastickejším opatreniam.

diaľnica d1
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia